RSSВерсія для друку
Права людини у сфері охорони здоров’я: практичний посібник

7.1. Права медичних працівників

Вступ

Здійснення професійної практики медичними працівниками безпосередньо пов’язане з реалізацією конституційного права людини і громадянина на охорону здоров’я, медичну допомогу і медичне страхування. Ефективна організація праці медиків є одним з основних факторів, що забезпечують охорону здоров’я населення і, як наслідок, зумовлюють соціальну стабільність у суспільстві.

Предметом дослідження у цьому розділі будуть права та обов’язки, включені до власне правового статусу медичних працівників відповідно до національної нормативно-правової бази. Будуть висвітлен і окремі гарантовані законодавством України права та обов’язки медичних  працівників, які закладають основи професійної медичної діяльності та формують підвалини для належного забезпечення прав пацієнтів.

У Законі України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» міститься чималий перелік професійних прав медичних працівників, які доцільно поділити на загальні, тобто ті, що пов’язані з умовами праці, охороною їхнього здоров’я, соціальним захистом тощо, а також спеціальні, тобто ті, що породжуються у процесі надання медичної допомоги пацієнтам. У підрозділ 7.1. цього розділу висвітлено окремі загальні права, а також деякі спеціальні можливості. Слід пам’ятати про те, що рівність, диспозитивність у відносинах «лікар–пацієнт» базується на формулі: право одного суб’єкта медичних правовідносин кореспондує з обов’язком іншого суб’єкта. А відтак, деякі правамедичних працівників можна з’ясувати із контенту обов’язків пацієнтів.

Примітка

для спрощення процедури використання цього підрозділу посібника доречно розтлума чити елементи його змістовного наповнення, а саме буквенне позначення при аналізі кожного окремого права:

а) закріплення права згідно з Конституцією і законами України;
б) регулювання права за допомогою підзаконних нормативно-правових актів;
в) право крізь призму Кодексу медичної етики;
г) інше регулювання права відповідно до національної нормативно-правової бази;
ґ) юридична практика, що пов’язана із реалізацією права;
д) практичні поради, спрямовані на оптимізацію правозастосування і правореалізації;
е) перехресні посилання, які спрямують до регламентац ії права згідно з міжнародними і регіональними стандартами.

Якщо якесь із буквенних позначень відсутнє при висвітленн і права, то під цим слід розуміти, що на сьогодні в Україні немає відповідної нормативної регламентац ії.

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...