RSSВерсія для друку
Права людини у сфері охорони здоров’я: практичний посібник

Право на свободу висловлення думки й інформації


ПРИКЛАДИ МОЖЛИВИХ ПОРУШЕНЬ

Провідного працівника системи охорони здоров’я звільнено після того, як він оприлюднив інформацію про те, що одна з лікарень купляє незареєстровані ліки.

Органи державної влади вживають заходів, щоб приховувати від працівників інформацію про те, що в лікарні, де вони працюють, зафіксовано небезпечний рівень радіації.

НОРМИ ЗАКОНОДАВСТВА ТА ЇХ ТЛУМАЧЕННЯ

Стаття 10 (ч. 1) ЄКЗПЛОС («Свобода вираження поглядів, включаючи свободу інформації»):

Кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. Ця стаття не перешкоджає державам вимагати ліцензування діяльності радіомовних, телевізійних або кінематографічних підприємств.

  • Стаття 10 ЄКЗПЛОС не передбачає права поширювати інформацію. Право отримувати інформацію підлягає вузькому тлумаченню як таке, що забороняє владі обмежувати людину в отриманні інформації, яку інші мають намір передати. У держави немає позитивного зобов’язання збирати й поширювати інформацію за власною ініціативою203.

  • Державні службовці мають право на захист від «образливих і агресивних словесних нападок», оскільки для них важливо мати довіру суспільства. Проте навіть у таких випадках державні службовці зобов’язані здійснювати свої повноваження, зважаючи тільки на професійні міркування, не піддаючись зайвому впливу особистих емоцій204.

203 ЄСПЛ. Рішення у справі «Гуера та інші проти Італії» (26 EHRR 357).

204 ЄСПЛ. Рішення у справі «Янков проти Болгарії» (39084/97).

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...