RSSВерсія для друку
МЕХМЕТ ШЕНТЮРК ТА БЕКІР ШЕНТЮРК ПРОТИ ТУРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ (ст.2 Конвенції)
Назва справи
МЕХМЕТ ШЕНТЮРК ТА БЕКІР ШЕНТЮРК ПРОТИ ТУРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ (ст.2 Конвенції)
Фабула
Обставини справи

11 вересня 2000 р. приблизно о 10.30 годині ранку пані Менекше Шентюрк, дружина Мехмета Шентюрка («перший заявник») і матір Бекіра Шентюрка, яка була на 34-му тижні вагітності, звернулась до лікарні району Каршіяка, разом зі своїм чоловіком, бо відчувала біль. Її оглянула акушерка Дж. Е., яка вирішила, що пані Шентюрк ще не знаходиться на останньому етапі вагітності, а тому підстав викликати головного лікаря для проведення огляду не було. Тоді перший заявник відвіз свою дружину до лікарні м. Ізмір, куди вони прибули у проміжок часу між 11.00 та 11.30 годинами ранку. Пані Шентюрк оглянула акушерка А.Й., яка, з'ясувавши, що заявниця все ще не є на останньому етапі вагітності і що немає жодних ускладнень, не викликала чергового гінеколога для проведення медичного огляду.
Результат
Рішення по справі

На цих підставах Суд одноголосно:
визнає заяву про оскарження порушення ст. 2 Конвенції в аспекті смерті Менекше Шентюрк прийнятною; постановляє, що було порушено матеріальну складову ст. 2 Конвенції у зв'язку зі смертю Менекше Шентюрк; постановляє, що було порушено процесуальну складову ст. 2 Конвенції; постановляє, що немає необхідності досліджувати решту вимог; постановляє, що: а) держава-відповідач повинна протягом трьох місяців з моменту, коли це рішення стане остаточним, відповідно до ч. 2 ст. 44 Конвенції, відшкодувати такі суми, які підлягають конвертації у турецьку ліру за курсом, чинним на день ухвалення рішення:
і) 65 000 (шістдесят п'ять тисяч євро) спільно для обох заявників разом з будь-якими податками, що можуть нараховуватись на ці суми, як відшкодування моральної шкоди;
іі) 4 000 (чотири тисячі євро) спільно для обох заявників, окрім 850 євро (вісімсот п'ятдесят євро) як витрати на правову допомогу разом з будь-якими податками, що можуть стягуватись із заявників;
б) зі спливом зазначеного тримісячного строку і до остаточного розрахунку на ці суми нараховуватиметься простий відсоток у розмірі граничної позичкової ставки Європейського центрального банку, що діятиме в період несплати, до якої мають бути додані три відсотки. 6) відхиляє інші вимоги щодо справедливої сатисфакції.
Детальна інформація

Рішення суду в повному обсязі