RSSВерсія для друку
№718/2479/15-к від 19 лютого 2016 року Кіцманський районний суд Чернівецької області (про визнання дій неправомірними)
Назва справи
№718/2479/15-к від 19 лютого 2016 року Кіцманський районний суд Чернівецької області (про визнання дій неправомірними)
Фабула
Обставини справи

22.02.2010 року по направленню лікаря жіночої консультації у пологове відділення комунальної установи «Кіцманська ЦРЛ» поступила ОСОБА_4, для підготовки до пологів, з першою вагітністю. 23.02.2010 року в зв'язку з передчасним розривом плідних оболонок та відсутністю пологової діяльності вагітної ОСОБА_5, яка не піддавалась індукції (штучному викликанню) для родів природним шляхом, лікарями-акушерами гінекологами було прийнято рішення про роди шляхом операції кесарського розтину. Цього ж дня біля 16 год. 00 хв. лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії комунальної установи «Кіцманська ЦРЛ» ОСОБА_6, оглянув вагітну ОСОБА_5 та провів з нею бесіду стосовно перенесених нею захворювань, проведених операцій та алергічне ставлення до медпрепаратів, за результатами чого будь яких протипоказань не виявив. В зв'язку з агональним станом ОСОБА_5 було проведено кесарський розтин, під час якого вилучено живий плід жіночої статі в стані декомпенсації обмінно-метаболічних процесів внаслідок кисневої недостатності, обумовленої депресивною дією анестетеків безпосередньо на плід та неефективною вентиляцією легенів матері. Крім цього, внаслідок недбалого та несумлінного ставлення до своїх професійних обов'язків ОСОБА_1 та ОСОБА_2, що виразилось у неправильному виборі анестезіологічного забезпечення кесарського розтину, 25.02.2010 року о 11 год. 25 хв. була констатована смерть новонародженої дитини ОСОБА_5 від синдрому дихальних розладів, який виник в результаті неадекватного анестезіологічного супроводження операції кесарський розтин. Таким чином, ОСОБА_1 будучи медичним працівником, своїми діями, які виразились у недбалому та несумлінному ставленні до своїх професійних обов'язків, що спричинило смерть потерпілої ОСОБА_5 та її новонародженої дитини. Дії ОСОБА_1 кваліфіковано за ч. 2 ст. 140 КК України, - неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обовязків внаслідок недбалого і несумлінного до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому.
Результат
Рішення по справі

Визнати винним ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 140 КК України, і призначити йому покарання у вигляді 2 років позбавлення волі, з позбавленням права займатися лікарською діяльністю строком на 2 роки.
На підставі ч. 5 ст. 74 КК України, ч. 1 п. 3 ст. 49 КК України звільнити ОСОБА_1 від призначеного основного та додаткового покарання, у зв'язку з закінченням строків давності.
Визнати винним ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 140 КК України, і призначити йому покарання у вигляді 2 років позбавлення волі, з позбавленням права займатися лікарською діяльністю строком на 2 роки.
На підставі ч. 5 ст. 74 КК України, ч. 1 п. 3 ст. 49 КК України звільнити ОСОБА_2 від призначеного основного та додаткового покарання, у зв'язку з закінченням строків давності.

Детальна інформація

Рішення Кіцманського районного суду Чернівецької області у повному обсязі
03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...