RSSВерсія для друку
Права людини у сфері охорони здоров’я: практичний посібник

8.2.1. Судова форма захисту прав людини в сфері охорони здоров’я

г) захист прав людини у сфері охорони здоров’я у порядку конституційного судочинства

Єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні є Конституційний Суд України, який вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України (ст. 147 Конституції України).

Формами звернення до Конституційного Суду України є конституційне подання та конституційне звернення (ст. 38 Закону України «Про Конституцій ний Суд України»). Однак стосовно процедури захисту громадянами своїх законних прав і свобод у сфері охорони здоров’я в порядку конституційного судочинства застосовується лише конституційне звернення.

Конституційне звернення – це письмове клопотання до Конституційного Суду України про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, а також прав юридичної особи (ч. 1 ст. 42 Закону України «Про Конституційний Суд України»). Суб’єктами права на конституційне звернення є громадяни України, іноземці, особи без громадянства та юридичні особи (ч. 1 ст. 42 Закону України «Про Конституційний Суд України»). У царині охорони здоров’я вже є прецедент прийняття Конституційним Судом України рішення за конституційним зверненням громадянина – справа Устименка К.Г. від 30.10.1997 р. (Рішення Конституційного Суду України у справі щодо офіційного тлумачення статей 3, 23, 31, 47, 48 Закону України «Про інформацію» та статті 12 Закону України «Про прокуратуру» (справа К.Г. Устименка).