RSSВерсія для друку
Права людини у сфері охорони здоров’я: практичний посібник

Подяка

Цей посібник є результатом спільної самовідданої праці багатьох людей та організацій. Ідея написання посібника виникла в них внаслідок переконаності в тому, що позбавити пацієнта залежності від осіб, які надають послуги у сфері охорони здоров’я, захистити людську гідність як пацієнтів, так і суб’єктів, що надають медичні послуги, можна лише забезпечивши дотримання прав людини в цій царині.

Проект підтримали такі організації: Міжнародний фонд «Відродження»  (Україна), Ініціатива «Право та здоров’я» (LAHI) Програми «Громадське здоров’я» та Програма «Права людини та управління грантами» (HRGGP) Фундацій відкритого суспільства (OSF). Висловлюємо сердечну вдячність представникам цих організацій, які долучилися до реалізації проекту найактивніше: Олені Кучерук та Вікторії Тимошевській (Міжнародний фонд «Відродження») за роботу з координування проекту; Тамар Езер і Джонатану Коену, які, крім моніторингу та виконання проекту, разом з Джуді Оверал (OSF) були співавторами вступу, міжнародної частини та розділу, в якому висвітлені регіональні механізми захисту 1; Мар’яні Бербек Ростас (HRGGP) за оновлення розділу про регіональні механізми захисту; Паулу Сільва (OSF) за консультативну та координаційну роботу з дизайну посібника; Жану Крісколі (OSF)– за дизайн. Особливої подяки заслуговують Ієн Берн (старший юрист організації INTERIGHTS) за написання розділів про міжнародні та регіональні стандарти прав людини у сфері охорони здоров’я та підготовку словника (разом з Джуді Оверал). Також висловлюємо подяку Сарі Абіолі за редагування та макетування міжнародної частини посібника; Лео Белетському за поради щодо архітектоніки національної частини посібника; Анні Крюковій за підготовку таблиці ратифікацій.

Автором національної частини обидвох видань книги є Ірина Сенюта (завідувач кафедри медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету іменні Данила Галицького, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України»). Висловлюємо подяку Ірині Венедіктовій, Роману Майданику, Петру Рабіновичу (рецензенти) за надані поради та рекомендації; Дмитру Клапатому, Христині Терешко (Всеукраїнська громадська організація «Фундація медичного права та біоетики України; кафедра медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького) за оновлення законодавства у національній частині посібника; Любові Кирієнко за літературне редагування і Віталію Слічному за макетування національної частини посібника, а також Наталії Зражевській за переклад міжнародної частини книги.

Цей посібник не вийшов би у світ, якби не ентузіазм та особиста відданість проекту Джуді Оверал, M.Ed, MSHA, JD, провідний консультант ASPHER.

Ірина Сенюта,
автор національної частини практичного посібника,
науковий редактор і керівник проекту

1. Цей розділ ґрунтується на матеріалах, які стосуються охорони здоров'я та прав людини: Фундація відкритого суспільства та Центр здоров’я і прав людини імені Франсуа-Ксавье Баню опублікували ресурсний посібник «Охорона здоров’я та права людини», HTML версія цього посібника доступна на сайті https//www.hhrguide.org/ (українська версія: Охорона здоров’я та права людини: ресурсний посібник / наук. ред. укр. версії І. Сенюта. – 5-те вид., доп. – Львів: Ви-дво ЛОБФ «Медицина і право», 2015. – 989 с. доступна на сайті www.medicallaw.org.ua). Додаток до розділу про міжнародні та регіональні процедури (механізми) отримано з дозволу Центру прав людини Університету Ессекс (видання: Вбивство на замовлення як порушення прав людини / За ред. К. Томсон, К. Гіффарда. С. 127–130).