RSSВерсія для друку
Права людини у сфері охорони здоров’я: практичний посібник

6.2.3. Обов’язок надавати невідкладну допомогу іншим громадянам, які знаходяться у загрозливому для життя і здоров’я стані

а) Конституція і закони України

Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. [стаття 136].

«Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані:
Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, при можливості надати таку допомогу, або неповідомлення про такий стан особи належним установам чи особам, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження, – караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців».

Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України від 19.11.1992 р. [статті 10 (п. «в»), 37].

«Громадяни зобов’язані вживати передбачених Законом України «Про екстрену медичну допомогу» заходів для забезпечення надання екстреної медичної допомоги іншим особам, які знаходяться у невідкладному стані». (п. «в» ст. 10). « Медичні працівники зобов'язані невідкладно надавати необхідну медичну допомогу у разі виникнення невідкладного стану людини.Організація та забезпечення надання екстреної медичної допомоги громадянам та іншим особам здійснюються відповідно до Закону України "Про екстрену медичну допомогу". Громадянам, які під час невідкладної або екстремальної ситуації брали участь у рятуванні людей і сприяли наданню медичної допомоги, гарантується у разі потреби в порядку, встановленому законодавством, безоплатне лікування та відшкодування моральної та майнової шкоди, заподіяної їх здоров'ю та майну.За несвоєчасне і неякісне забезпечення необхідною медичною допомогою, що призвело до тяжких наслідків, винні особи несуть відповідальність відповідно до закону.» (ст. 37).

ґ) Юридична практика

1. Приклад виконання обов’язку

Близько 11 год 30 хв 16 березня у приватному будинку м. О. сталася пожежа, горіли дахові перекриття. Рятувальники МНС у найкоротший час локалізували вогонь і врятували сусідні приватні будівлі. Під час пожежі в будинку знаходився 82-річний власник та його 25-річний онук, який витягнув дідуся з вогню. Молодий чоловік не розгубився та надав першу невідкладну допомогу особі, яка перебувала у загрозливому для її життя і здоров’я стані,  викликав підрозділи МНС і карету швидкої допомоги.

2. Приклад порушення обов’язку

На автошляху між м. Ч. і м. В. водій автомобіля «Volkswagen» не справився з керуванням, з’їхав із проїжджої частини і зіткнувся з деревом. Через байдужість автомобілістів, які проїжджали повз місце аварії, не надавши першої невідкладної допомоги постраждалим, загинуло 5 людей.

3. Випадок з практики

У сільській місцевості був серйозно травмований чоловік. Стан потерпілого вимагав термінового надання кваліфікованої медичної допомоги з оперативним втручанням. Фельдшер, надавши необхідну допомогу, викликав машину швидкої медичної допомоги з міста, але, враховуючи тяжкий стан пацієнта, щоб уникнути втрати часу, звернувся до власника авто, що знаходився поряд, з проханням відвезти потерпілого у лікарню. Власник авто (машина була справна) відмовив фельдшеру, чим порушив обов’язок надавати невідкладну допомогу особі, яка перебувала в небезпечному для життя стані. Інших машин поруч не було. Потерпілий помер через 2,5 год після отримання травми у машині швидкої медичної допомоги по дорозі до лікарні. За фактом смерті потерпілого було проведено дослідчу перевірку, за підсумками якої було порушено кримінальну справу за фактом ненадання допомоги особі, яка перебувала в небезпечному для житті стані (ч. 3 ст. 136 Кримінального кодексу України). Власника авто було звільнено від кримінальної відповідальності на підставі закону України про амністію (ст. 44 Кримінального кодексу України).

д) Практичні поради

  1. Якщо допомогу особі, яка перебувала в небезпечному для житті стані, не надав медичний працівник, за умови наявності в його діях складу злочину, медика притягнуть до кримінальної відповідальності на підставі ст. 139 Кримінального кодексу України «Ненадання допомоги хворому медичним працівником».