RSSВерсія для друку
Лікаря-анестезіолога засуджено до 2 років позбавлення волі
19.03.2019

Вироком одного з районних судів Чернігівської області лікаря-анестезіолога визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 140 КК України (неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього хворого — смерть новонародженого). Процесуальне керівництво у зазначеному провадженні та підтримання обвинувачення здійснювали органи Прокуратури Чернігівської області.

Що встановила Прокуратура

Встановлено, що у 2016 р. до пологового відділення однієї з районних лікарень була госпіталізована вагітна, стосовно якої лікарями прийнято рішення про завершення пологів шляхом проведення операції кесаревого розтину.

Породіллю оглянуто лікарем-анестезіологом, який, не врахувавши ступеня операційного ризику та не переконавшись у правильності вибору типу наркозу, одноосібно прийняв рішення про анестезіологічне забезпечення операції, що не відповідало клінічному стану жінки та порушувало вимоги клінічного протоколу з акушерської допомоги «Кесарів розтин».

Внаслідок цього після народження дитини у жінки констатовано зупинку серця, а через 33 хв — біологічну смерть. Новонароджений прожив 1,5 міс.

Як заявляють у прокуратурі, смерть матері та дитини є наслідком грубих порушень під час проведення загального знеболювання.

Вирок суду

Вироком суду лікаря засуджено до 2 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади лікаря та займатися лікарською діяльністю строком на 2 роки.

Раніше ми повідомляли, що  Прокуратурою Київської області оскаржено тендер на будівництво трьох медичних амбулаторій.

Джерело....

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...