RSSВерсія для друку
МОЗ вживає заходи для подолання спалаху кору в Україні
16.01.2018

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, впродовж перших двох тижнів нового року на кір захворіли 1 285 людей – 856 дітей і 429 дорослих. Одна дитина померла в Одеській області. МОЗ продовжує посилені заходи з вакцинації проти цього небезпечного захворювання.

Із серпня 2017 працює оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуацію з кором в Україні, з вересня в Україні тривають заходи з посиленої вакцинації, У 2017 році посиленою вакцинацією вдалося охопити 65,5% дітей від запланованих.

За минулий рік на кір захворіли 4 782 людей. З початку спалахів внаслідок кору померло 6 людей: 4 дітей і 2 дорослих, усі в Одеській області.

Головна причина спалахів кору — низький рівень охоплення щепленнями протягом останніх років. 2016 року менше половини українських дітей отримали щеплення проти кору за графіком. Із вересня 2017 року, за рішенням оперативного штабу МОЗ з реагування на ситуацію з кором в Україні, тривають посилені заходи з імунізації, щоби захистити всіх дітей.

«Епідемії немає, є спалахи. Але важливо не те, епідемія це чи спалах, а те, чи хворіють люди. У цивілізованій країні люди від кору помирати не повинні. Єдиний дієвий захист від кору — вакцинація. Сьогодні найголовніше — отримати щеплення для своїх дітей, які пропустили його за календарем. Вакцини не вбивають людей, кір вбиває. Дякую українцям, які виявили здоровий глузд і вакцинували своїх дітей. Ми всі разом відреагували на спалах кору як цивілізована країна. Ми закликаємо всіх батьків отримати єдиний ефективний захист для своєї дитини — щеплення»,– сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Із серпня 2017 працює оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуацію з кором в Україні (Наказ МОЗ України від 05.07.2017 № 763). З вересня в Україні тривають заходи з посиленої вакцинації (Наказ МОЗ від 11.09.2017 № 1082 «Про проведення заходів щодо імунізації населення проти кору в Україні»).

На виконання доручення віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка, Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки підготували спільний лист, яким з початку вересня було рекомендовано не допускати до відвідування навчально-виховних закладів нещеплених дітей, що є одним із основних способів попередити поширення інфекції. МОЗ цілком підтримує ці заходи.

Джерело