RSSВерсія для друку
№ 2a-6501/09/0370 від 16 березня 2009 року. Волинський окружний адміністративний суд (про визнання незаконним та скасування подання про відсторонення від відвідування школи)
Назва справи
№  2a-6501/09/0370 від 16 березня 2009 року. Волинський окружний адміністративний суд                             
Фабула
Обставини справи

Прокурор м.Луцька в інтересах ОСОБА_8, ОСОБА_9,ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 в особі батька ОСОБА_2 та матері ОСОБА_3 звернувся з позовом до Санітарно-епідеміологічної станції м.Луцька та Луцького району (далі - СЕС м.Луцька та Луцького району) про визнання незаконним та скасування подання НОМЕР_2 від ІНФОРМАЦІЯ_1р. про відсторонення від відвідування загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів НОМЕР_1 зазначених дітей, а також інших дітей, що не отримали щеплень. Позовні вимоги мотивовані тим, що батьки 6-ти учнів школи НОМЕР_1 - ОСОБА_2 та ОСОБА_3, використовуючи своє конституційне право на свободу світогляду, обґрунтовано відмовились від проходження їхніми дітьми профілактичних щеплень, однак СЕС м.Луцька та Луцького району неправомірно було відсторонено вказаних дітей від занять у школі, чим фактично позбавлено їх права на отримання освіти, що гарантується Конституцією України, Конвенцією про права дитини, Загальною декларацією прав людини. Представник прокуратури м.Луцька та позивачі в судовому засіданні позовні вимоги підтримали повністю, зазначивши також, що діти, яких відсторонили від відвідування школи повністю здорові, а тому посилання позивача на можливу шкоду для здоров'я інших, прищеплених дітей, безпідставне. Відповідач у своїх запереченнях з приводу заявлених вимог просить відмовити в задоволенні позову, посилаючись на те, що СЕС діяла в межах та відповідно до вимог чинного законодавства про охорону здоров'я з метою запобігання поширенню інфекційних захворювань. Крім того зазначив, що прийняте ІНФОРМАЦІЯ_1р. подання жодним чином не порушує права відсторонених дітей на отримання освіти, оскільки є тимчасовим заходом, який було встановлено на 6-денний термін, в який необхідно було провести профілактичні щеплення. Представники відповідача в судових засіданнях повністю підтримали заперечення проти позову, зазначивши також, що згідно ст. 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, оскільки не виконання вимог норм чинного законодавства, які визнають профілактичні щеплення з метою запобігання захворювань на туберкульоз - обов'язковими, може призвести до порушення прав інших людей, в даному випадку, дітей, які навчаються разом з дітьми позивачів, в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенівНОМЕР_1
Результат
Рішення по справі

Волинський окружний адміністративний суд вирішив:
Адміністративний позов задовольнити частково. Скасувати подання санітарно-епідеміологічної станції міста Луцька та Луцького районуНОМЕР_2 від 11 листопада 2008 року в частині відсторонення від відвідування школи НОМЕР_1 ОСОБА_8 - учениці ІНФОРМАЦІЯ_3 класу, ОСОБА_9 - учениціІНФОРМАЦІЯ_4 класу, ОСОБА_10- учениціІНФОРМАЦІЯ_4 класу, ОСОБА_11 - учениціІНФОРМАЦІЯ_5класу, ОСОБА_12 - учня ІНФОРМАЦІЯ_6 класу, ОСОБА_13 - учня ІНФОРМАЦІЯ_7 класу. Скасувати наказ загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів НОМЕР_1 від 13 листопада 2008 року НОМЕР_3 в частині відсторонення від навчання ОСОБА_8 - учениці ІНФОРМАЦІЯ_3 класу, ОСОБА_9 - учениціІНФОРМАЦІЯ_4 класу, ОСОБА_10- учениціІНФОРМАЦІЯ_4 класу, ОСОБА_11 - учениціІНФОРМАЦІЯ_5класу, ОСОБА_12 - учня ІНФОРМАЦІЯ_6 класу, ОСОБА_13 - учня ІНФОРМАЦІЯ_7 класу.
Детальна інформація

Рішення  Волинського окружного адміністративного суду в повному обсязі
03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...