RSSВерсія для друку
№ 2а-18037/09/0370 від 02 липня 2009 р. Волинський окружний адміністративний суд (про визнання нечинним подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності)
Назва справи
№  2а-18037/09/0370   від 02 липня 2009 р. Волинський окружний адміністративний суд
Фабула
Обставини справи

  ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_4 звернувся з адміністративним позовом до Головного державного санітарного лікаря міста Луцька та Луцького району про визнання нечинним подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності від 13.02.2009 року №35. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ОСОБА_4 з жовтня 2008 року відвідує дошкільний навчальний заклад НОМЕР_1 міста Луцька. При поступленні до дошкільного навчального закладу ОСОБА_4 пройшов медичне обстеження, є здоровим, що стверджується відповідним обхідним листом. В зв'язку із численними повідомленнями в засобах масової інформації про смертельні випадки внаслідок проведення щеплень та ускладненнями, які виникають після щеплень, позивач разом із дружиною вирішили відмовитися від усіх профілактичних щеплень та біопроб, про в Луцькій міській дитячій поліклініці написали відповідну заяву. 26.03.2009 року посадовими особами дошкільного навчального закладу НОМЕР_1 міста Луцька ОСОБА_4 було не допущено до відвідування даного закладу у зв'язку з тим, що Головний державний санітарний лікар міста Луцька та Луцького району вніс подання від 13.02.2009 року № 35, яким відсторонив дитину від відвідування дошкільного навчального закладу, оскільки ОСОБА_4 не пройшов профілактичного щеплення проти поліомієліту. Позивач вважає, що має право відмовитися від проведення щеплень, а тому подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності від 13.02.2009 року № 35 є протиправним, такими діями відповідача порушується право дитини на здобуття освіти. В судовому засіданні позивач адміністративний позов підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, та пояснив, що після народження сина йому було проведено тринадцять обов'язкових профілактичних щеплень. В подальшому в Інтернеті та в інших засобах масової інформації позивач прочитав негативні статті про вакцинацію, зокрема, про смертельні випадки внаслідок проведення щеплень та ускладнення, які виникають після щеплень, використання шкідливих речовин при виготовленні вакцин, в зв'язку з чим від з дружиною вирішили відмовитися від усіх щеплень, в тому числі від профілактичного щеплення проти поліомієліту при досягненні дитиною вісімнадцятимісячного віку. Вважає, що відповідач, внісши подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності від 13.02.2009 року № 35, порушив право дитини на здобуття освіти, а примушування до проведення щеплення є протиправним. Тому позивач просить визнати нечинним подання Головного державного санітарного лікаря міста Луцька та Луцького району про відсторонення від роботи або іншої діяльності від 13.02.2009 року № 35. Крім того, позивач подав заяву про зміну позовних вимог та просить також зобов'язати відповідача утриматися від подальших дій по відстороненню від відвідування дитиною дошкільного навчального закладу.
Результат
Рішення по справі

Апеляційний суд Львівської області вирішив:
    В задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_4 до Головного державного санітарного лікаря міста Луцька та Луцького району про визнання нечинним подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності від 13 лютого 2009 року №35, зобов'язання утриматися від подальших дій по відстороненню від відвідування дитиною дошкільного навчального закладу відмовити повністю. 
Детальна інформація

Рішення  Волинського окружного адміністративного суду в повному обсязі