RSSВерсія для друку
№ 22-ц-3982/11 від 12 грудня 2011 року Апеляційний суд Львівської області
Назва справи

№  22-ц-3982/11 від 12 грудня 2011 року  Апеляційний суд  Львівської області


Фабула
Обставини справи

У липні 2009 року ОСОБА_2 звернулася до суду з  позовом до Городоцької центральної районної лікарні Львівської обласної, третя особа –ОСОБА_5, про відшкодування матеріальної та моральної шкоди та, з урахуванням доповнень до позовних вимог,  просила стягнути з відповідача на її користь 15 172 грн. 10 коп. на відшкодування матеріальної шкоди та 116 000 грн. на відшкодування моральної (немайнової) шкоди, заподіяної внаслідок неналежного надання медичної допомоги працівником відповідача під час приймання пологів у позивачки, що призвело до смерті дитини та тяжких наслідків для здоров’я самої породіллі.  
Рішенням Городоцького районного суду Львівської області від 16 листопада 2010 року вимоги позивача задоволено частково. Постановлено стягнути з комунального закладу Городоцької центральної районної лікарні на користь ОСОБА_2 303 грн. 16 коп. матеріальної та 30 000 грн. моральної (немайнової) шкоди, а всього 30 303 грн. 16 коп.
В решті вимог відмовлено та вирішено питання судових витрат.   
Рішення суду оскаржила ОСОБА_2, просить його змінити, ухваливши нове, яким повністю задовольнити її вимоги про стягнення з відповідача на її користь 15 172 грн. 10 коп. на відшкодування матеріальної та 116 000 грн. на відшкодування моральної шкоди.
На обґрунтування своїх вимог апелянт посилається на те, що рішення в частині незадоволення її вимог в повному об’ємі є незаконним та необґрунтованим, прийнятим в порушення норм матеріального права. Так, апелянт посилається на те, що в судовому засіданні було доведено вину третьої особи складу цивільного правопорушення, а відтак відповідач, як роботодавець повинен відшкодувати шкоду, завдану його працівником. Визначаючи розмір моральної шкоди суд, на думку апелянта, не керувався ні принципами, на яких ґрунтується таке відшкодування, ні практикою Європейського суду з прав людини, ні інтересами позивачки як матері. А посилання суду на фінансовий стан відповідача та народження нею (апелянтом) дочки є некоректним та не може слугувати підставою для зменшення розміру відшкодування моральної шкоди.  Крім того, апелянт зазначає, що суд безпідставно не взяв до уваги висновок фахівця про результати психологічного обстеження позивачки в якому визначено розрахунок матеріального еквівалента моральної шкоди заподіяної позивачці в сумі 116 000 грн.

Результат
Рішення по справі

Судова палата у цивільних справах Апеляційного суду Львівської області вирішила:
Апеляційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити.
Рішення Городоцького районного суду Львівської області від 16 листопада 2010 року змінити, збільшивши розмір грошового відшкодування моральної (немайнової) шкоди, що підлягає стягненню з Городоцької центральної районної лікарні Львівської області на користь ОСОБА_2 з 30 000 тисяч грн. до 80 000 (вісімдесяти тисяч) грн.
В решті рішення суду залишити без зміни.
Детальна інформація

Рішення  Апеляційного суду Львівської області в повному обсязі