RSSВерсія для друку
№ 22-Ц-0625/2008 від 13 березня 2008 року Апеляційний суд Київської області
Назва справи
№ 22-Ц-0625/2008   від 13 березня 2008 року Апеляційний суд Київської області
Фабула
Обставини справи

У липні 2006 року позивач – Особа 1  пред’явив в суді  позов про відшкодування моральної та матеріальної шкоди на Бориспільську центральну районну лікарню,  посилаючись на те, що 9 вересня 2005року він травмував кисть руки, у зв’язку з чим звернувся за медичною допомогою до травмпункту Бориспільської ЦРЛ. У зв’язку з тим, що лікарями Бориспільської ЦРЛ було невірно та несвоєчасно встановлено правильний діагноз, позивач змушений був звертатися за медичною допомогою до міської клінічної лікарні № 9 м. Києва, де його було прооперовано. Внаслідок надання неналежної медичної допомоги лікарями Бориспільської ЦРЛ, позивач поніс майнові витрати в сумі 2998, 97 грн. та зазнав моральних страждань, які він оцінює у розмірі 75600 грн.
У ході розгляду справи, у зв’язку з підвищенням рівня мінімальної заробітної плати, позивач збільшив позовні вимоги в частині відшкодування моральної шкоди та просив стягнути з відповідача 90720 грн.
Рішенням Бориспільського міськрайонного суду від 23 листопада 2007 року позов задоволено.
В апеляційній скарзі Бориспільською ЦРЛ, з підстав порушення судом норм матеріального права, ставиться питання про скасування рішення і ухвалення нового, про відмову у задоволенні позовних вимог.
Вважає, що судом не дана оцінка поясненням свідків ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5про те, що запізнілий діагноз був встановлений не з вини відповідача, а з вини позивача, який ігнорував поради лікарів (на відкриття лікарняного не з’явився персонально, якщо і з’являвся, то без рентген знімків). Суд не вказав конкретно з вини кого з лікарів спричинена шкода позивачеві. Також суд не врахував тієї обставини, що позивач оглянутий міжрайонною комісією МСЕК, стійкої втрати працездатності не виявлено, інвалідом він не визнаний.
Також апелянт вважає, що не може бути прийнятий як доказ висновок спеціалістів Цетру судово-медичних послуг «МІБІ-Лекс» від 8 грудня 2005 року, оскільки експертиза була проведена з ініціативи позивача до подання позову до суду без врахування думки іншої сторони. Крім того, сума відшкодування моральних збитків була визначена фактично без ліцензії на проведення судово-психологічної експертизи.

Результат
Рішення по справі

Апеляційний суд Київської області вирішив:
Апеляційну скаргу Бориспільської центральної районної лікарні задовольнити частково.
Рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 23 листопада 2007 року змінити в частині відшкодування моральної шкоди.
Стягнути з Бориспільської центральної районної лікарні на користь ОСОБА_1 в рахунок відшкодування моральної шкоди 7000 грн.
В іншій частині рішення суду залишити без змін.
Детальна інформація

Рішення Апеляційного суду Київської області в повному обсязі