RSSВерсія для друку
№ 2-176/2011 від 28 липня 2011 року Семенівський районний суд Чернігівської області (про обов’язок закладу охорони здоров’я безкоштовно забезпечувати хворого на цукровий діабет інсулінозалежним типом інсуліном)
Назва справи
№ 2-176/2011 від 28 липня 2011 року Семенівський районний суд Чернігівської області (про обовязок закладу охорони здоровя безкоштовно забезпечувати хворого на цукровий діабет інсулінозалежним типом інсуліном)  
Фабула
Обставини справи

  Позивач, ОСОБА_1, подав до суду позов до відповідача, комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня», у якому зазначив залишені до розгляду позовні вимоги: зобов’язати комунальний лікувально-профілактичний заклад «Семенівська центральна районна лікарня»безкоштовно забезпечувати хворого на цукровий діабет інсулінозалежним типом, ОСОБА_1, інсуліном «Епайдра», «Лантус»в обсягах згідно рекомендацій обласного ендокринолога, визначених в консультативному висновку № 911 від 18 березня 2011 року; стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»на його користь суму завданої майнової шкоди в розмірі 1299 гривень 71 копійка.

В обґрунтування своїх позовних вимог ОСОБА_1 у позові зазначив про те, що він є інвалідом першої групи. Установлено, що його інвалідність є наслідком захворювання, пов»язаного із впливом аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Він хворіє на цукровий діабет інсулінозалежного типу, у зв’язку з чим потребує щоденних ін’єкцій інсуліну. Законодавством передбачене забезпечення усіх хворих на цукровий діабет інсуліном високої якості, яке на місцях має здійснюватися закладами охорони здоров’я.

Відповідно до консультативного висновку № 911 від 18 березня 2011 року Чернігівської обласної консультативної поліклініки комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна лікарня»йому рекомендовано щоденно робити ін’єкції інсуліну «Епайдра»38 од., «Лантус»26 од.

До квітня 2011 року він за призначеннями лікаря комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»ОСОБА_4 щомісячно був забезпечений інсуліном у достатній кількості. З квітня 2011 року його забезпечення інсуліном зменшилося майже вдвічі. Після зменшення обсягів забезпечення інсуліном позивач за відповідним роз’ясненням звернувся до головного лікаря комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня». У відповідь на звернення він отримав лист, з якого збагнув, що не повне забезпечення інсуліном відбувається через недостатнє фінансування, а також з-за того, що розподіл інсуліну в лікарні відбувається у залежності від суб’єктивного ставлення до того чи іншого хворого, зокрема, одному може видаватися більше, а іншому –менше. Така відповідь не улаштовує позивача, оскільки відповідачеві заплановано виділення коштів з обласного бюджету на забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет в розмірі 184,1 тисяч гривень та 36 тисяч гривень з районного бюджету. При ухваленні районного бюджету фінансування було затверджене на 100 відсотків від потреби. За 5 місяців отримано з обласного бюджету 51420 гривень, а станом на 02 червня 2011 року залишок коштів на рахунку комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»склав 10080 гривень. Це, на думку позивача, свідчить про те, що відповідачем йому надана неправдива інформація  про недостатність фінансування потреб на забезпечення інсуліном, а лікарем-ендокринологом ОСОБА_4 через суб’єктивне ставлення до нього вчинені діяння, спрямовані на свідоме зменшення забезпечення його ліками, чим порушене його право на охорону здоров’я. Неправомірними діями ОСОБА_4 йому завдано майнову шкоду, позаяк він змушений був придбавати інсулін за власні кошти. Станом на 21 червня 2011 року через недостатнє забезпечення позивача інсуліном у квітні, травні та червні 2011 року він поніс витрати на придбання інсуліну за власні кошти у сумі 1299 гривень 71 копійку.

Результат
Рішення по справі

Семенівський районний суд Чернігівської області вирішив:
  Позов ОСОБА_1 до комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня» про відшкодування шкоди та припинення дій, які порушують право, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: ОСОБА_4; Фінансове управління Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області, –задовольнити частково.

Зобов’язати комунальний лікувально-профілактичний заклад «Семенівська центральна районна лікарня»безоплатно забезпечувати хворого на цукровий діабет інсулінозалежним типом ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, інсуліном «Епайдра», «Лантус»в обсягах, визначених у консультативному висновку № 911 від 18 березня 2011 року Чернігівської обласної консультативної поліклініки комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна лікарня», з урахуванням прав на охорону здоров’я інших пацієнтів до установлення минування потреби у споживанні вказаних видів лікарських засобів новим висновком компетентної установи.

Стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»на користь ОСОБА_1 грошове відшкодування завданої майнової шкоди у розмірі 1299 (одну тисячу двісті дев’яносто дев’ять) гривень 71 копійка.

Стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»на користь ОСОБА_1 сплачені витрати, пов’язані з оплатою правової допомоги адвоката, у розмірі 700 (сімсот) гривень 00 копійок.

Стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»на користь ОСОБА_1 оплачені при подачі позову витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи у розмірі 120 (сто двадцять) гривень 00 копійок.

 Стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»в доход держави державне мито у розмірі 51 (п’ятдесят одна) гривня 00 копійок.

          В решті позову –відмовити.
Детальна інформація

Рішення Семенівського районного суду Чернігівської області в повному обсязі
03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...