RSSВерсія для друку
№ 2-176/2011 від 28 липня 2011 року Семенівський районний суд Чернігівської області (про обов’язок закладу охорони здоров’я безкоштовно забезпечувати хворого на цукровий діабет інсулінозалежним типом інсуліном)
Назва справи
№ 2-176/2011 від 28 липня 2011 року Семенівський районний суд Чернігівської області (про обовязок закладу охорони здоровя безкоштовно забезпечувати хворого на цукровий діабет інсулінозалежним типом інсуліном)  
Фабула
Обставини справи

  Позивач, ОСОБА_1, подав до суду позов до відповідача, комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня», у якому зазначив залишені до розгляду позовні вимоги: зобов’язати комунальний лікувально-профілактичний заклад «Семенівська центральна районна лікарня»безкоштовно забезпечувати хворого на цукровий діабет інсулінозалежним типом, ОСОБА_1, інсуліном «Епайдра», «Лантус»в обсягах згідно рекомендацій обласного ендокринолога, визначених в консультативному висновку № 911 від 18 березня 2011 року; стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»на його користь суму завданої майнової шкоди в розмірі 1299 гривень 71 копійка.

В обґрунтування своїх позовних вимог ОСОБА_1 у позові зазначив про те, що він є інвалідом першої групи. Установлено, що його інвалідність є наслідком захворювання, пов»язаного із впливом аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Він хворіє на цукровий діабет інсулінозалежного типу, у зв’язку з чим потребує щоденних ін’єкцій інсуліну. Законодавством передбачене забезпечення усіх хворих на цукровий діабет інсуліном високої якості, яке на місцях має здійснюватися закладами охорони здоров’я.

Відповідно до консультативного висновку № 911 від 18 березня 2011 року Чернігівської обласної консультативної поліклініки комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна лікарня»йому рекомендовано щоденно робити ін’єкції інсуліну «Епайдра»38 од., «Лантус»26 од.

До квітня 2011 року він за призначеннями лікаря комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»ОСОБА_4 щомісячно був забезпечений інсуліном у достатній кількості. З квітня 2011 року його забезпечення інсуліном зменшилося майже вдвічі. Після зменшення обсягів забезпечення інсуліном позивач за відповідним роз’ясненням звернувся до головного лікаря комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня». У відповідь на звернення він отримав лист, з якого збагнув, що не повне забезпечення інсуліном відбувається через недостатнє фінансування, а також з-за того, що розподіл інсуліну в лікарні відбувається у залежності від суб’єктивного ставлення до того чи іншого хворого, зокрема, одному може видаватися більше, а іншому –менше. Така відповідь не улаштовує позивача, оскільки відповідачеві заплановано виділення коштів з обласного бюджету на забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет в розмірі 184,1 тисяч гривень та 36 тисяч гривень з районного бюджету. При ухваленні районного бюджету фінансування було затверджене на 100 відсотків від потреби. За 5 місяців отримано з обласного бюджету 51420 гривень, а станом на 02 червня 2011 року залишок коштів на рахунку комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»склав 10080 гривень. Це, на думку позивача, свідчить про те, що відповідачем йому надана неправдива інформація  про недостатність фінансування потреб на забезпечення інсуліном, а лікарем-ендокринологом ОСОБА_4 через суб’єктивне ставлення до нього вчинені діяння, спрямовані на свідоме зменшення забезпечення його ліками, чим порушене його право на охорону здоров’я. Неправомірними діями ОСОБА_4 йому завдано майнову шкоду, позаяк він змушений був придбавати інсулін за власні кошти. Станом на 21 червня 2011 року через недостатнє забезпечення позивача інсуліном у квітні, травні та червні 2011 року він поніс витрати на придбання інсуліну за власні кошти у сумі 1299 гривень 71 копійку.

Результат
Рішення по справі

Семенівський районний суд Чернігівської області вирішив:
  Позов ОСОБА_1 до комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня» про відшкодування шкоди та припинення дій, які порушують право, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: ОСОБА_4; Фінансове управління Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області, –задовольнити частково.

Зобов’язати комунальний лікувально-профілактичний заклад «Семенівська центральна районна лікарня»безоплатно забезпечувати хворого на цукровий діабет інсулінозалежним типом ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, інсуліном «Епайдра», «Лантус»в обсягах, визначених у консультативному висновку № 911 від 18 березня 2011 року Чернігівської обласної консультативної поліклініки комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна лікарня», з урахуванням прав на охорону здоров’я інших пацієнтів до установлення минування потреби у споживанні вказаних видів лікарських засобів новим висновком компетентної установи.

Стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»на користь ОСОБА_1 грошове відшкодування завданої майнової шкоди у розмірі 1299 (одну тисячу двісті дев’яносто дев’ять) гривень 71 копійка.

Стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»на користь ОСОБА_1 сплачені витрати, пов’язані з оплатою правової допомоги адвоката, у розмірі 700 (сімсот) гривень 00 копійок.

Стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»на користь ОСОБА_1 оплачені при подачі позову витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи у розмірі 120 (сто двадцять) гривень 00 копійок.

 Стягнути з комунального лікувально-профілактичного закладу «Семенівська центральна районна лікарня»в доход держави державне мито у розмірі 51 (п’ятдесят одна) гривня 00 копійок.

          В решті позову –відмовити.
Детальна інформація

Рішення Семенівського районного суду Чернігівської області в повному обсязі