RSSВерсія для друку
В Україні розробили Кодекс захисту дітей в мережі Інтернет
21.02.2012

20 лютого Кодекс щодо захисту дітей від жорстокого поводження у мережі Інтернет та на Інтернет-ресурсах представили Катерина Левченко, президент «Ла-Страда Україна», Юрій Павленко, уповноважений президента України з прав дитини і перші соціально відповідальні провайдери Інтернет-послуг.


Меморандум про співпрацю у запровадженні Кодексу підписали компанії «Київстар», «МТС-Україна» та «Укртелеком». Ініціатором створення Кодексу став Центр «Ла-Страда Україна». Потреба розробки такого Кодексу диктувалася також міжнародними зобов’язаннями України.


«За даними Фонду Internet Watch Foundation, Україна посідає 7-ме місце у світі за розповсюдженням дитячої порнографії у всесвітній мережі. На електронну «гарячу лінію» з протидії дитячій порнографії в Інтернеті, яка працює на базі нашої організації, протягом 2009-2011 років надійшло 192 повідомлення про дитячу порнографію», – заявила Катерина Левченко, президент «Ла-Страда Україна».


Жанна Пархоменко, директор із корпоративних зв’язків «Київстар», повідомила, що компанія вже кілька років поспіль втілює програму «Безпека дітей в Інтернеті». Зокрема, «Київстар» створює спеціальні інформаційні матеріали, навчає дітей онлайн-безпеці і пропонує послугу «Батьківський контроль». Підписання Кодексу зобов’яже «Київстар» системно працювати на захист дітей в мережі Інтернет. 


Вікторія Рубан, начальник відділу зв’язків з громадськістю «МТС Україна», зазначила, що на шляху до безпеки користувачів Інтернет потрібна співпраця держави, Інтернет-провайдерів, НУО і загалом громадськості. 
«Будь-які дії, які пов’язані з безпекою дітей в Інтернеті, дуже щільно пов’язані з правом людини на свободу доступу до інформації. Тому ми як правозахисна організація, виходимо із засадничого принципу переваги прав дитини над правами дорослої людини, і дотримання прав людини в цілому», – сказала Катерина Левченко, Центр «Ла-Страда Україна».


Участь у розробці кодексу брали також Інтернет-асоціація України, міжнародна організація ЕКПАТ, громадські організації, що є членами всеукраїнської мережі «Проти комерційної сексуальної експлуатації дітей», благодійна організація «Мама та немовля». 
Юрій Павленко вручив сертифікати Інтернет-правайдерам та організаціям, які приєдналися до виконання Кодексу щодо захисту дітей від жорстокого поводження у мережі Інтернет та на Інтернет-ресурсах. 


Секретаріат Кодексу чекає на інших представників бізнесу, які готові підтримати ідею безпечного Інтернету для дітей в Україні. Зі змістом Кодексу можна ознайомитися на інтернет-сторінці Центру «Ла-Страда Україна».


Детальніша інформація за адресою: