RSSВерсія для друку
Кількість українських дітей, хворих на туберкульоз і ВІЛ одночасно, зросла на 18%
22.10.2012

Кількість українських дітей, що одночасно живуть з ВІЛ і є хворими на туберкульоз, за останні роки зросла на 18%. Про це повідомила головний позаштатний дитячий фтизіатр МОЗ України Ольга Білогорцева.

Останніми роками, на тлі епідемії туберкульозу, поширення ко-інфекції ВІЛ/ТБ стає дедалі серйознішою суспільною проблемою в Україні в цілому, а також для педіатричної галузі зокрема. Результати дослідження свідчать, що в Україні у 2011 р. захворюваність на туберкульоз ВІЛ-позитивних дітей у понад 260 разів перевищила показники захворюваності серед не інфікованих ВІЛ дітей. Науковці фіксують стрімку динаміку поширення ко-інфекції в різних регіонах України. Так, у Донецькій області за 1998-2008 рр. кількість випадків ко-інфекції ВІЛ/ТБ серед дітей із вперше виявленим туберкульозом зросла із 0,9% до 26,3%.

"Збільшення кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку призвело до поступового збільшення загальної кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. Всі ці діти належать до групи високого ризику захворювання на туберкульоз і повинні спостерігатися у дитячого фтизіатра. В Україні у 2011 р. серед вперше виявлених випадків туберкульозу серед дітей туберкульоз був поєднаний із ВІЛ-інфекцією у 9% випадків, у дорослих цей показник становив 14%. Загалом лише за один рік – з 2010 до 2011 рр. – абсолютна кількість дітей, хворих на туберкульоз у поєднанні з ВІЛ-інфекцією, зросла на 18%", - сказала О.Білогорцева.

Джерело:

http://www.unn.com.ua/ua/news/982892-kilkist-ukrayinskih-ditey,-hvorih-na-tuberkuloz-i-vil-odnochasno,-zrosla-na-18proc/

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...