RSSВерсія для друку
В Україні стартує проект з безкоштовного обстеження пацієнток, хворих на рак яєчників, на виявлення у них мутацій в генах BRCA ½
07.07.2015

В Україні стартує проект з безкоштовного обстеження пацієнток, хворих на рак яєчників, на виявлення у них мутацій в генах BRCA ½

7 липня в Національному інституті раку відбулася прес-конференція з нагоди старту всеукраїнського проекту з обстеження пацієнток, хворих на рак яєчників, на виявлення у них мутацій в генах BRCA ½.

У прес-конференції взяли участь Олександра Павленко, Перший заступник Міністра охорони здоров'я України; Олена Колесник, директор Національного інституту раку, д.м.н.; Валентин Свінціцький, онкогінеколог, д.м.н.; Наталя Храновська, завідувачка лабораторії молекулярно-генетичної діагностики Національного інституту раку, к.м.н.; Ніна Кучеренко, пацієнтка, Ірина Панаріна, голова представництва компанії «АстраЗенека» в Україні.

Три провідні українські лабораторії - Референс-центр з молекулярної діагностики МОЗ України, лабораторія молекулярно-генетичної діагностики Національного інституту раку та лабораторія при Науковому центрі радіаційної медицини АМН України - прийняли рішення надати можливість усім пацієнткам з раком яєчників безкоштовно обстежитися на виявлення у них мутацій в генах BRCA ½, здати аналіз буде можливо по всій території України. Науковими дослідженнями доведено, що саме мутації в цих генах пов’язані з ризиком виникнення раку яєчників. У більшості розвинених країн тест на визначення мутацій внесений у протоколи обстежень пацієнток з Раком яєчників.

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...