RSSВерсія для друку
Пост-реліз щодо втілення проекту «Транспарентність і конструктивний діалог «влада-громада»
15.06.2016

ЛОБФ «Медицина і право» спільно з Комісією з питань охорони здоров’я Громадської ради при ЛОДА, Громадською організацією «Українське лікарське товариство у Львові» за сприяння Департаменту охорони здоров’я ЛОДА та підтримки Міжнародного фонду «Відродження» виконує проект, спрямований на підвищення ролі громадянського суспільства в сфері контролю за надходженням, розподілом і використання бюджетних коштів у системі охорони здоров’я Львівської області, а також підвищення рівня підзвітності органів місцевої влади і закладів охорони здоров’я перед громадою щодо фінансової діяльності у сфері охорони здоров’я і затвердження обласної програми по боротьбі з вірусними гепатитами.

 Важливою була спільна злагоджена робота професійної громадськості та влади, результатом якої тепер може скористатись Людина. Проект в умовах спектральних реформ, зокрема й у царині охорони здоров’я, має важливе значення, адже, з одного боку, слугує створенню нових управлінських алгоритмів, а з іншого, - сприяє доступності медичної допомоги населенню. Досягнення Львівської області за результатами здійснення проекту є вагомими і знаковими в Україні, свідчать про дієвість діалогу «влада-громада», а також створюють передумови для започаткування нових векторів для змін в охороні здоров’я в умовах децентралізації влади на всіх теренах держави.

 До ключових досягнень проекту належать:

1)     адвокація ухвалення Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2016 рік, затвердженої рішенням Львівської обласної ради від 16.02.2016 р., де в п. 1.6. «Діагностика, лікування та реабілітація осіб, які постраждали внаслідок (під час) Революції Гідності та антитерористичної операції» передбачено лікування хворих осіб з гепатитом В, С за кошти обласного бюджету в обсязі 3300 тис. грн. Це перший важливий крок на регіональному рівні щодо лікування вірусних гепатитів, а далі продовжуватиметься копітка праця для розширення цільової аудиторії програми щодо лікування вірусних гепатитів. Глибока подяка Львівській обласній раді за ухвалення рішення, яким затверджено Комплексну програму, в якій закладено можливість лікування вірусних гепатитів за кошти обласного бюджету.

2)     адвокація видання наказу ДОЗ ЛОДА «Про затвердження заходів щодо прозорості та доступності використання публічних коштів у сфері охорони здоров’я» від 18.05.2016 р. № 410, в якому передбачено забезпечення публічності доступу до інформації (http://www.webuse.lviv.ua/feedback/), а також впровадження оперативної інформаційно-довідкової системи висвітлення інформації щодо прозорості та доступності у використанні бюджетних коштів, а також залишків лікарських препаратів і виробів медичного призначення, придбаних закладами охорони здоров’я області (http://www.webuse.lviv.ua/table/). Вже сьогодні кожен мешканець області може відвідати сайт ДОЗ ЛОДА і отримати необхідну йому інформацію, наприклад, про залишки лікарських засобів чи виробів медпризначення у кожному закладі охорони здоров’я Львівщини, які закуплені за публічні кошти. Інформація на сайті за посиланням: http://health-loda.gov.ua/ Важливою у здійсненні цього сегменту роботи є участь колективу Львівського обласного центру здоров’я на чолі з головним лікарем Ю. Островерхою.

3)     проведення просвітницьких заходів: 1) 27-29 січня 2016 р. на базі готелю «Львів» відбулася школа управління у сфері охорони здоров’я; 2) 25-27 січня 2016 р. на базі готелю «Львів» відбувся воркшоп (семінар) з лідерства у сфері охорони здоров’я; 3) 13 січня 2016 р. у приміщенні Музею історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина відбувся семінар "Громадськість як ефективний важіль впливу на державу в сфері охорони здоров’я в аспекті контролю за використанням коштів". Усі ці заходи комплексно були спрямовані на налагодження співпраці «влада-громада» з метою ефективізації відкритості, прозорості здійснення управлінської діяльності у сфері охорони здоров’я, вишколу майстерності управлінців і забезпечення прав людини. 

 Сердечна вдячність усім партнерам за активну і конструктивну співпрацю, а також Директору ДОЗ ЛОДА Б. Чечотці за сприяння в успішному здійсненні проекту.

 Контактні особи:

Христина Терешко 0677313035

Ірина Сенюта 0676707033

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...