RSSВерсія для друку
Глобальний фонд та МОЗ України обговорили співпрацю після закінчення гранту у наступному році
26.10.2016

25 жовтня 2016 р. відбувся візит в Україну представників Глобального фонду по боротьбі зі СНІД, туберкульозом і малярією (далі — Глобальний фонд) щодо його подальшої співпраці з нашою державою, спрямованої на боротьбу зі СНІД та туберкульозом. У ході програми візиту було проведено спільну прес-конференцію Уляни Супрун, виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я України, Марка Едінгтона, голови підрозділу з управління грантами Глобального фонду, та Дмитра Шерембея, заступника голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції, голови координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД». Слід зауважити, що візит представників Глобального фонду в Україну триває з метою оцінки реалізації програм із забезпечення сталості медичних послуг щодо туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Отримання від України чіткого плану підтримки програм лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу протягом найближчих трьох років дозволить правлінню Глобального фонду визначитися з умовами фінансування у 2018–2020 рр. Рішення про новий проект буде прийнято правлінням Глобального фонду у листопаді 2016 р.

Під час прес-конференції Уляна Супрун подякувала Глобальному фонду за підтримку у лікуванні пацієнтів з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом в Україні та розповіла про додаткове фінансування з боку держави на наступний рік задля забезпечення ще більшої доступності такого лікування для українських пацієнтів, що хворіють на ВІЛ/СНІД та туберкульоз.

«Ми домовилися з нашими партнерами про допомогу українським пацієнтам, що хворіють на ВІЛ/СНІД та туберкульоз. У Державному бюджеті для цього також закладено додатково 2 млрд грн. Таким чином, з додатковим фінансуванням та допомогою партнерів з Глобального фонду ми сподіваємося забезпечити лікуванням більше 50% українських пацієнтів з ВІЛ/СНІД та туберкульозом. Разом з іншими партнерами також будемо намагатися забезпечити лікуванням ще більше пацієнтів», — зауважила У. Супрун. Вона також висловила сподівання, що партнери нададуть підтримку і в нових програмах профілактики й амбулаторного лікування пацієнтів з ВІЛ/СНІД та туберкульозом задля зниження показників захворюваності на такі захворювання в нашій країні.

Дмитро Шерембей висловив подяку Глобальному фонду за багаторічне надання допомоги українським пацієнтам із ВІЛ/СНІД та ­туберкульозом. Завдяки підтримці Глобального фонду в України з’явився шанс подолати епідемію ВІЛ-інфекції та туберкульозу, додав спікер.

Детальніше