RSSВерсія для друку
Відбулося засідання Комітету Експертів із зменшення ризиків охорони здоров'я, пов’язаних з контрафактною/фальсифікованою медичною продукцією
18.01.2012

У м. Рим (Італійська Республіка) відбулося 8-ме засідання Комітету Експертів зі зменшення ризиків охорони здоров'я, пов’язаних з контрафактною/фальсифікованою медичною продукцією та схожими злочинами, яка проходила під лозунгом «Об’єднатися для спільної роботи».

Від імені Ради Європи було озвучено необхідність якнайшвидше ратифікувати положення Конвенції Медікрім у національне законодавство країн-підписантів. Країни-члени Ради Європи проінформували про хід ратифікації у цих країнах даного документу та про заплановані терміни приєднання до Конвенції Медікрім.

Учасники заслухали доповідь Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо боротьби з  фальсифікованою медичною продукцією та аналогічними злочинами. З доповіддю виступив Технічний Директор Відділення систем охорони здоров'я та громадського здоров'я Європейського регіонального бюро ВООЗ Олександр Поліщук. Він, зокрема, зупинився на питанні прогресу у визначенні терміну «фальсифікат», розповівши про його трансформацію від першого визначення ВООЗ у 1992 році до нового, запропонованого у 2010 році – 63-ю Резолюцією WHA 2010, «SSFFC», яке включає поняття – субстандартність, фальсифікованість, контрафактність.

О.Поліщук коротко поінформував про результати проведеного 1-3 червня 2011 року у м. Києві першого регіонального семінару ВООЗ по протидії некондиційної/підробленої/неправдиво маркованої/фальсифікованої /контрафактної медичної продукції та створенню глобального потенціалу по нагляду та моніторингу такої продукції, організованого Державною службою України з лікарських засобів під егідою ВООЗ.

В ході зустрічі було приділено значну увагу протидії розповсюдження контрафактних, фальсифікованих ліків через мережу Інтернет. Зокрема, представники недержавної компанії "LegiScript" (США) презентували єдину програму, яка займається пошуком та викриттям нелегальних Інтернет-аптек, що реалізовують фармацевтичну продукцію неналежної якості, а також рецептурні лікарські засоби без рецептів лікарів. У розпорядженні компанії велика база даних по Інтернет-аптекам у всьому світі. Допомогу компанії надають Goodle, Amazon та інші драйвери. За оцінками компанії, в світі існує від 25 000 до 40 000 Інтернет-аптек. Причому розміри контрафактної продукції, що реалізується через них, сягає 15-40 % від усього обсягу фармринку країни.

Детальніша інформація за адресою:

www.diklz.gov.ua/news/vidbulosya-zasidannya-komitetu-ekspertiv-iz-zmenshennya-rizikiv-okhoroni-zdorovya-pov-yazanik-0