RSSВерсія для друку
ВІЛ-позитивних дітей продовжують дискримінувати
07.12.2011

Продовжує існувати дискримінація ВІЛ-позитивних дітей в медичних і навчальних закладах. Про це під час прес-конференції сказала директор Інституту соціальних досліджень ім. О.Яременка Тетяна Бондар.

Вона презентувала результати дослідження "ВІЛ-позитивні діти в Україні: сучасна ситуація щодо лікування, догляду і підтримки", що проведене Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка за підтримки ЮНІСЕФ в Україні у березні-травні 2009 року.

"Продовжує існувати дискримінація ВІЛ-позитивних дітей в медичних і навчальних закладах.12% опитаних батьків, 6% персоналу знали про такі випадки у медичних закладах. 17% опитаних батьків вважають, що їхні діти стикалися з несправедливим поводженням у дитсадках або школах. Водночас, з'явилися прецеденти понесення відповідальності за дискримінацію. Абсолютна більшість опитаних погоджується, що планування майбутнього ВІЛ-позитивних дітей необхідне. Проте лише 30% батьків, або осіб, які їх замінюють, домовилися з іншою особою, котра зможе виховувати їхню дитину в разу сильного погіршення їх власного здоров'я. Тільки 11% склали на дитину заповіт", - сказала Т.Бондар.

Вона також додала, що 18% і 11% персоналу серед опитаних схильні вважати, що ВІЛ-позитивні діти дуже відрізняються від здорових, потребують надмірної опіки, не мають перспектив у житті.

"Частина респондентів виступає за відокремлення ВІЛ-позитивних від здорових під час лікування, виховання і навчання", - додала фахівець.

В рамках дослідження опитано 199 представників батьків ВІЛ-позитивних дітей та осіб, що їх замінюють, 250 – персоналу, який залучається до лікування, догляду та підтримки, а також 10 експертних інтерв’ю з фахівцями національного рівня.

Опитування було проведене у Києві, Криму, Дніпропетровській, Чернігівській, Львівській та Одеській областях.

Детальніша інформація за адресою:

www.unn.com.ua/ua/news/547374-vil-pozitivnih-ditey-prodovgeuyut-diskriminuvati/

 

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...