RSSВерсія для друку
У Львові відберуть адвокатів для надання безоплатної допомоги населенню
12.03.2012

Першу конкурсну комісію з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги населенню створено у Львові при Головному управлінні юстиції у Львівській області. Про це сказав міністр юстиції Олександр Лавринович.

За словами міністра, конкурсною комісією відбиратимуться претенденти для включення їх до реєстрів адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу населенню на постійній основі за контрактом або на тимчасовій основі на підставі договору. 

Конкурс полягатиме у перевірці теоретичних знань, практичних навичок і умінь претендента у різних галузях законодавства, досвіду з надання правової допомоги як захисника під час провадження дізнання, досудового слідства і розгляду кримінальних справ у суді, участі у розгляді справ про адміністративні правопорушення або як представника інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, вміння правильно використовувати теоретичні знання у практичній діяльності, зокрема щодо складення процесуальних документів. 

До складу конкурсної комісії увійшли п’ять адвокатів, які представляють громадські організації, двоє членів дисциплінарної комісії колегії адвокатів у Львівській області, двоє суддів та п’ять представників органів та установ Міністерства юстиції. 

Наразі триває процес створення конкурсних комісій з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги і у решті регіонів України. 

За словами Міністра юстиції, планується, що до участі в таких комісіях залучатимуться, насамперед, адвокати, представники всеукраїнських громадських об’єднань (серед яких, зокрема, Спілка адвокатів України, Союз юристів України та Асоціація адвокатів України), а також члени регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури. 

Нагадаємо, з липня 2011 року, після ухвалення закону про безоплатну правову допомогу, в країні розпочалося поетапне формування системи надання первинної та вторинної безоплатної юридичної допомоги громадянам України. 

Зокрема, до 1 червня 2012 року Міністерство юстиції планує провести конкурс з відбору адвокатів, які, відповідно до закону "Про безоплатну правову допомогу", залучатися державою до надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянам України з 1 січня 2013 року.