RSSВерсія для друку
Школа управління у сфері охорони здоров’я
03.02.2016

27-29 січня 2016 р. на базі готелю «Львів» (адреса: м. Львів, пр-т В. Чорновола, 7) відбулася школа управління у сфері охорони здоров’я, на якій зібрались організатори охорони здоров’я, представники Департаменту охорони здоров’я ЛОДА, депутати Львівської міської ради, лікарі, юристи, які працюють у системі охорони здоров’я. Організаторами заходу були Львівський обласний благодійний фонд «Медицина і право», кафедра медичного права факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та Асоціація шкіл громадського здоров’я в Європейському регіоні (ASPHER) за експертного сприяння Всеукраїнської громадської організації «Фундація медичного права та біоетики України», Українського лікарського товариства у Львові та Комісії з питань охорони здоров’я Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Відкрила захід і виступила з вітальним словом Ірина Сенюта, завідувач кафедри медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», яка наголосила на важливості проведення таких управлінських шкіл, особливо з огляду на реформу в царині охорони здоров’я, адже вони насичені правовими питаннями, забезпечують учасників необхідним правовим інструментарієм, розкривають рецепти для вирішення складних завдань на практиці. Слова вітання лунали і від проректора з лікувальної роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, професора Андрія Базилевича, який зазначив, що проведення таких навчальних шкіл доречно зробити систематичним, адже в умовах змін в охороні здоров’я необхідно мати доступ до нової інформації, бути готовим до викликів практики, а також підкреслив, що ідея організації школи управління зародилась в Українському лікарському товаристві у Львові та за допомогою партнерів змогла бути втілена в життя.

До проведення заходу було залучено міжнародних експертів: професора Катажину Чабановську, керівника Програми управління та лідерства у сфері європейського громадського здоров’я Маастріхтського університету (Маастріхт, Нідерланди), члена Правління Асоціації шкіл громадського здоров’я в Європейському регіоні (ASPHER), експерта ВООЗ з питань лідерства у сфері громадського здоров'я та професора Анну Мокрицьку, Школа громадського здоров’я Ягелонського університету. Професор Чабановська висвітлила питання лідерства у сфері громадського здоров’я та прав людини у сфері охорони здоров’я, а професор Мокрицька поділилась досвідом реформи системи охорони здоров’я в Польщі. Перед учасниками заходу виступили також представники Полтавського юридичного інституту: завідувач кафедри цивільного, господарського та екологічного права, доктор юридичних наук Віталій Пашков та асистент цієї ж кафедри, кандидат юридичних наук Андрій Олефір. Віталій Пашков розкрив господарсько-правовий статус комунальних закладів, а також обговорив з учасниками проблематику проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад у комунальних закладах охорони здоров’я, що є особливо гострим питанням в умовах сьогодення. Андрій Олефір приділив увагу тематиці конкурсних торгів у сфері охорони здоров’я, новелам законодавства у цьому аспекті.

Окрім цього, Владислава Бронова, консультант з юридичних питань організації охорони здоров’я, розкрила учасникам заходу питання фінансово-організаційних засад управління охороною здоров’я, а Ніна Чала, керівник Школи громадського здоров’я Києво-Могилянської академії, висвітлила питання інституційного розвитку як базису для забезпечення функціонування механізму фінансування охорони здоров’я. Також було висвітлено ще одне важливе питання - професійне вигорання та методи протидії цьому, яке окреслювала експерт психолог-психотерапевт, головний експерт з психолого-реабілітаційних заходів Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Зоряна Кошулинська.

Захід був сповнений яскравими експертами, допитливим учасниками, плідними дискусіями та налагодженням нової цікавої співпраці.

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...