RSSВерсія для друку
Семінар "Громадськість як ефективний важіль впливу на державу в сфері охорони здоров’я в аспекті контролю за використанням коштів"
15.01.2016

 

 

 

 

 

13 січня 2016 р. у приміщенні Музею історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина (адреса: м. Львів, вул. Кармелюка, 3) відбувся семінар "Громадськість як ефективний важіль впливу на державу в сфері охорони здоров’я в аспекті контролю за використанням коштів", на якому зібрались організатори охорони здоров’я, лікарі, правники та представники громадськості. Даний захід був присвячений питанням ефективізації участі громадськості в управлінні системою охорони здоров'я, ролі громадянського суспільства в державних процесах, налагодження співпраці "влада-громада" для оптимального управління окресленою сферою. Це перший семінар у палітрі заходів, які відбуватимуться у межах проекту і будуть спрямовані на підвищення рівня обізнаності та адвокації нагальних питань царини охорони здоров’я.

Відкрила захід і виступила з привітальним словом Ірина Сенюта, завідувач кафедри медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», наголосивши на актуальності дебатованої тематики, необхідності налагодження конструктивної роботи «влада-громада» з метою забезпечення прав людини у сфері охорони здоров’я. З презентацією виступила Христина Терешко, президент ЛОБФ «Медицина і право» на тему «Транспарентність і конструктивний діалог «влада-громада» для ефективного і справедливого використання коштів місцевого бюджету в сфері охорони здоров’я у Львівській області». Доповідач наголосила на тому, що проблема підзвітності використання коштів у сфері охорони здоров’я не втрачає своєї гостроти на жодному етапі розвитку держави та на необхідності запровадження ефективних і прозорих механізмів контролю громадськістю сфери охорони здоров’я, зокрема її фінансового аспекту.

Жвавий інтерес викликала доповідь Оксани Дащаківської, керівника Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» на тему «Інструменти участі громадськості у сфері охорони здоров’я: як поліпшити якість». Доповідач акцентувала увагу на інструментах залучення громадян до управління державними процесами та роботи органів місцевого самоврядування, розкрила світові практики участі громадськості в управлінських процесах. Окрім того, висвітлила механізми залучення громадськості до сфери охорони здоров’я з метою впливу на якість надання медичної допомоги, окреслила перепони на шляху залучення і проблемні моменти корелювання реформи децентралізації влади з реформою в охороні здоров’я.  

Цікавим був виступ Андрія Базилевича, голови Українського лікарського товариства у Львові, проректора з лікувальної роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, який окреслив роль лікарського самоврядування в управлінні системою охорони здоров’я і наголосив на важливості прийняття закону «Про лікарське самоврядування» та зазначив кроки, здійснені у цьому напрямі.

У семінарі взяв участь Артур Вдовік, завідувач лабораторії сучасних медичних технологій Люблінського медичного університету (м. Люблін, Польща), який презентував особливості лікарського самоврядування у Польщі та презентував Європейський журнал медичних технологій.

Зацікавленість викликала презентація Олени Євстігнеєвої, голови Асоціації фахівців з формування здорового способу життя, яка розповіла про важливу роль неурядових організацій у реформуванні системи громадського здоров’я і про необхідність залучення громадськості до прийняття рішень, зокрема щодо питань здорового способу життя.

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...