RSSВерсія для друку
Міжнародна літня школа «Права людини у сфері охорони здоров’я: навчання і викладання» (18 – 22 липня 2016 р., м. Львів)
28.07.2016

Протягом 18 – 22 липня 2016 р. у м. Львів відбувалась Міжнародна літня школа «Права людини у сфері охорони здоров’я: навчання і викладання», яка проводилася Асоціацією шкіл громадського здоров’я в Європейському регіоні (ASPHER) спільно з кафедрою медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» та ЛОБФ «Медицина і право».

У заході брали участь представники з різних країн світу, з-поміж яких США, Іспанія, Вірменія, Македонія, Нідерланди, Грузія, Литва, Ізраїль, Румунія, Україна. На Школі розглядалось чимало цікавих й актуальних питань, пов’язаних з медичним правом, зокрема правами людини у сфері охорони здоров’я, громадським здоров’я, з акцентами на міжнародні стандарти. Учасники мали можливість ознайомитись з досвідом зарубіжних країн щодо регулювання правого статусу суб’єктів медичних правовідносин, ефективних механізмів захисту прав людини, судової практики.

Провідні міжнародні та національні експерти презентували, для прикладу, такі теми: «Права людини у сфері охорони здоров’я: ключові зауваги» (проф. Джуді Оверал, США), «Європейське медичне право: основні концепти та практика (у т. ч. практика ЄСПЛ)» (проф. Андре ден Екстер, Нідерланди), «Лідерство у сфері прав людини й громадського здоров’я» (проф. Сью Бабіч, США), «Біоетика, медична етика: ключові зауваги та практичні аспекти» (проф. Давід Ларіос Ріско, Іспанія), «Конфіденційність і/або приватність: невиконання професійного обов’язку чи порушення прав людини і в чому відмінність» (проф. Андре ден Екстер, Нідерланди, адвокат Дана Удудек, Румунія), «Вплив міграції на систему охорони здоров’я і права людини» (молодий науковець програми ASPHER «Прав людини у сфері охорони здоров’я» Маріам Торосян, Вірменія). Окрім змістовних презентацій, проводились панельні дискусії, на яких розкривався досвід різних країн за окресленою темою, а також практичні сесії, де учасники мали можливість попрацювати в групах.

Українська команда експертів презентувала кілька тем, а саме: Ірина Сенюта (доцент, к.ю.н.) висвітлювала «Права й обов’язки медичних працівників: порівняльна характеристика» та провела панельну дискусію щодо окремих питань регулювання правового статусу медичних працівників в Україні та в зарубіжних країнах, а також «Медико-юридичні клініки: досвід становлення і розвитку в Україні». Дмитро Клапатий (випускник програми «Стажування у галузі прав людини у сфері охорони здоров’я» та молодий науковець програми ASPHER «Прав людини у сфері охорони здоров’я») розглянув проблематику «Медичний нейтралітет і права людини у сфері охорони здоров’я: досвід України» та показав національний фільм за цією тематикою.

У межах Школи 19 липня 2016 р. було організовано флешмоб на підтримку глобальної компанії боротьби з вірусними гепатитами та національної акції «Вимагаємо ефективного лікування», яка охопить усю Україну з 25 липня, з ключовими заходами 28 липня – у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Учасники Школи не лише отримали чимало нових знань, поділились досвідом, насолодились гостинністю організаторів, відшукали свій ключик до загадковості Львова, а й викристалізували нові напрями для співпраці й інституційного утвердження прав людини у сфері охорони здоров’я на міжнародному рівні. 

Детальний фотозвіт за посиланням

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...