RSSВерсія для друку
Громадські експерти навчаються основам аналізу політики у сфері протидії туберкульозу
12.03.2012

1–2 березня 2012 року за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» в Миколаєві відбувся другий дводенний семінар-тренінг з навчання основам аналізу регіональної політики у сфері протидії туберкульозу.

Всеукраїнська спілка громадських організацій «Коаліція «Зупинимо туберкульоз разом» за сприяння Всеукраїнської благодійної організації «Українська Асоціація благодійників» та Міжнародного фонду «Відродження» здійснює в Миколаївській області пілотний проект «Підвищення експертно-аналітичного потенціалу регіональних протитуберкульозних НУО та залучення його до формування ефективної регіональної політики у сфері протидії захворюванню на туберкульоз». 

Проект спрямований на покращення знань та практичних навичок неурядових експертів-аналітиків з актуальних питань регіональної політики для підготовки пропозицій щодо вдосконалення регіональної політики з питань протидії епідемії туберкульозу в Миколаївській області із подальшим поширенням набутого досвіду на решту регіонів України. 

Сформовано робочу групу проекту у кількості 6-ти обласних експертів з неурядового сектору Миколаївської області (провідна організація – Миколаївський обласний благодійний фонд «Віта-Лайт») та 4-х національних експертів з питань адвокації, комунікації та соціальної мобілізації у сфері туберкульозу, які представляють Коаліцію організацій «Зупинимо туберкульоз разом», які під керівництвом провідних вітчизняних аналітиків із аналізу політики отримають в ході двох дводенних тренінгів необхідні знання і сформують базові навички із аналізу політик, щоб на їх основі розробити пропозиції до обласної політики боротьби із епідемією туберкульозу заради «навчання через роботу» якомога більшої кількості потенційних аналітиків-активістів, які мають схильність і інтерес до експертно-аналітичної роботи. До реалізації проекту також залучені органи виконавчої влади Миколаївської області, які відповідальні за розробку і впровадження обласної політики протидії захворюванню на туберкульоз. 

Перший дводенний семінар відбувся в м. Миколаїв 20–21 жовтня 2011 року. Під керівництвом висококваліфікованих фахівців з аналізу політики – Володимира Нікітіна, заступника директора Українського інституту публічної політики та Ігоря Шевлякова, старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень 10 представників Коаліції «Зупинимо туберкульоз разом» познайомилися із сутністю публічної політики та досвідом її впровадження в Україні, прослухали лекції з актуальних проблем аналізу політики, виконали практичне завдання на основі якого визначили пріоритети майбутнього документу, спрямованого на покращення регіональної політики у сфері протидії епідемії туберкульозу. Впродовж листопада 2011 – лютого 2012 років учасники тренінгу працювали над аналізом регіональної політики у сфері протидії туберкульозу у Миколаївській області. 

1–2 березня 2012 року за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» в Миколаєві відбувся другий дводенний семінар-тренінг з основ аналізу регіональної політики у сфері протидії туберкульозу. Під керівництвом експертів, учасники семінару-тренінгу обговорили підготовлений аналітичний документ, який має бути який буде представлений на розгляд обласним органам державної влади області у квітні-травні 2012 року. Зокрема, були обговорені варіанти вирішення проблеми, визначені основні зацікавлені групи та сфери їх зацікавленості. Також учасники проговорили основні рекомендації, які бажано включити у документ. 

Оскільки, з метою обґрунтованого аналізу чинного стану впровадження регіональної політики у сфері протидії туберкульозу проектом заплановано проведення постійних публічних консультацій, як в процесі розробки пропозицій, так і задля представлення й обговорення розроблених пропозицій до обласної політики у сфері боротьби із туберкульозом за участю представників органів виконавчої влади Миколаївської області, експертами був наданий слухачам ряд корисних рекомендацій щодо організації та проведення таких публічних консультацій. Заплановано проведення двох публічних консультацій протягом березня – квітня 2012 року. 

Фінальний захід проекту у формі Громадських слухань запланований на травень 2012 року і буде присвячений публічній презентації пропозицій до обласної політики протидії захворюванню на туберкульоз на найближчі роки.