RSSВерсія для друку
Електронна петиція щодо ратифікації Верховною Радою України Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права від 10.12.2008 р.
14.12.2015

 

14.12.2015 на сторінці Офіційного інтернет-представництва Президента України було оприлюднено електронну петицію № №22/018640-еп під назвою «Реалізувати право законодавчої ініціативи щодо ратифікації Верховною Радою України Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права від 10.12.2008 р.»

19 жовтня 1973 р. Україна ратифікувала Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права (1966) (далі – Пакт), а відтак, зобов’язалась утверджувати цінності цього міжнародного стандарту. У Пакті закріплено такі основоположні права людини як, зокрема, право на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я, право на працю, право на справедливі і сприятливі умови праці, право на створення профспілок та страйки, право на достатній життєвий рівень, право на освіту, право на соціальне забезпечення, у тому числі на страхування. 10 грудня 2008 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла Факультативний протокол до Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права (далі – Протокол). Згідно із ч. 1 ст. 1 Протоколу, держава, яка ратифікувала Протокол, визнає компетенцію Комітету ООН з економічних, соціальних і культурних прав отримувати та розглядати повідомлення. Зазначений Протокол Україна підписала 24.09.2009 р. проте до сьогодні вказаний Протокол так і не було ратифіковано, а це означає те, що Україна досі не дала згоду на обов’язковість для неї цього міжнародного договору. Ратифікація цього Протоколу дала б можливість громадянам України звертатись з індивідуальними або колективними повідомленнями до Комітету ООН з економічних, соціальних і культурних прав у разі, якщо б вони вважали, що держава порушила якесь з економічних, соціальних та культурних прав, які передбачені Пактом.

У тексті петиції сформульовано прохання до Президента України реалізувати надане йому право законодавчої ініціативи, підготувати та внести до Верховної Ради України проект закону України щодо ратифікації Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права від 10.12.2008 р.

Спільними зусиллями ми зможемо сприяти створенню умов для ефективного забезпечення прав людини крізь призму нового міжнародного механізму!

 

Ознайомитись з текстом електронної петиції та проголосувати можна за посиланням:

 

https://petition.president.gov.ua/petition/18640

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...