RSSВерсія для друку
Україна інтегрується у світовий реєстр донорів кісткового мозку для проведення трансплантації в нашій країні
09.03.2020

Цього тижня  Уряд проголосував за постанови, які відтепер дають можливість шукати донора кісткового мозку серед 37 млн донорів світового реєстру, що дозволить вже в цьому році запустити неродинні трансплантації кісткового мозку і в Україні, разом з тим було затверджено механізм перевезення анатомічних матеріалів людини.

Розвиток повноцінної системи трансплантації - завдання не на один рік, оскільки вона має багато компонентів. Для трансплантації кісткового мозку від неродинних донорів основним компонентом є реєстр потенційних донорів. Для того, щоб система повноцінно запрацювала, необхідно в реєстр внести велику кількість донорів. Наповнення реєстру - це довгий процес, який може зайняти не один рік, у той час як сотні українців потребують трансплантації кісткового мозку уже зараз.

Рішення Уряду інтегрує національну систему в світовий реєстр, поки буде створюватися та наповнюватися потенційними донорами національний реєстр. Доступ до  мільйонів потенційних донорів світового реєстру підвищить шанси на співпадіння пари донор-реципієнт, а відтак – здійснення операцій уже найближчим часом. До моменту повноцінного запуску Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин пошук донорів у світовому реєстрі може відбуватись за допомогою недержавних реєстрів, які є членами Світової асоціації донорів кісткового мозку та мають право пошуку у світовому реєстрі. Коли ж запрацює національний реєстр донорів кісткового мозку, то спочатку пошук відбуватиметься в ньому, якщо донор не знайдеться в національному реєстрі, пошук продовжиться в світовому реєстрі. Інтеграція в світову спільноту буде двостороння: тобто інші країни також зможуть використовувати український національний реєстр донорів кісткового мозку для пошуку донора.

Проведення неродинних трансплантацій кісткового мозку дозволить швидше і в рази дешевше лікувати українців в Україні. Зараз єдина можливість лікування таких пацієнтів - відправляти на лікування за кордон, на що держава витрачає чималі кошти.

Кожен центр, який буде виконувати  подібні трансплантації, для того щоб отримати трансплантат із закордону, має відповідати стандартам Світової асоціації донорів кісткового мозку (WMDA).

Сам трансплантат є безкоштовним. Однак додаткові дослідження донора та перевезення матеріалів для проведення трансплантації мають оплачуватися. Ці витрати закладені в тарифи, які були затверджені в кінці 2019 року.

Для трансплантацій також діятиме принцип, коли неважливо, якої форми власності є лікарня: приватною, комунальної або державної - якщо ця лікарня виконує вимоги і дотримується стандартів, вона зможе скористатися розробленим механізмом.

Складовою системи трансплантації є налагоджена система логістики для доставки трансплантату від донора до реципієнта. Досі питання перевезення анатомічних матеріалів було не врегульоване.

Прийнятий Урядом порядок описує, хто і яким чином має право на перевезення матеріалів для трансплантації, а також, за чий рахунок оплачуються такі послуги.

Так до перевезень матеріалів для трансплантації встановлюються вимоги до упаковки: це має бути стерильний термоізольований контейнер, який в жодному випадку не можна просвічувати рентген-випромінюванням. Також при проходженні митниці встановлюється пріоритетність для таких контейнерів.

Раніше до перевезення можна було залучати виключно медичних працівників, наприклад, бригади екстреної медичної допомоги. Новий Порядок дозволяє залучати лікарні будь-яку компанію, але головним є дотримання умов перевезення таких матеріалів.

Нагадаємо, що в кінці 2019 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону про трансплантацію, який гармонізує національне законодавство з міжнародним і знижує зарегульованість процедур, автоматизує процеси завдяки поступовому запровадженню Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин.

А в листопаді 2019 року в Черкаському онкоцентрі провели аутологічну трансплантацію кісткового мозку, тобто пересадку власних клітин пацієнтки. До цієї трансплантації подібні операції робили тільки в Києві та Львові.