RSSВерсія для друку
Світові лідери виступають за скасування будь-яких покарань за вживання наркотиків або володіння ними для цілей особистого вживання
30.11.2016

У нещодавньому річному звіті Глобальної комісії з питань наркополітики Комісія виступила за скасування покарань за вживання наркотиків та володіння ними для цілей особистого вживання. У звіті зазначається про негативні наслідки каральної наркополітики і про потребу переглянути наявні моделі декриміналізації. «Люди, які вживають наркотики заплатили високу ціну теперішній системі контролю за наркотиками; вони самі, без будь-якого правового захисту, зіткнулись з руйнівним впливом ВІЛ/СНІДу, гепатиту як і багато інших неінфекційних захворювань», зазначив Майкл Казачкін, колишній виконавчий директор Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом і малярією. «Сьогодні у нас є усі необхідні медичні і наукові інструменти, для того аби надати послуги, яких вони потребують, але у нас не вистачає політичного лідерства для створення сприятливого правового поля. А таке поле починається із повної декриміналізації наркотиків».        

У звіті висвітлено такі рекомендації:

1.      Держави повинні скасувати смертну кару за усі злочини, що пов’язані з наркотиками.

2.      Держави повинні скасувати покарання за володіння наркотиками з метою особистого споживання та вирощування (культивацію) наркотиків для особистого споживання.

3.      Держави-члени ООН повинні усунути покарання за володіння наркотиками, виконавши договірні зобов’язання, відповідно до міжнародної системи контролю за наркотиками.

4.      Держави повинні розглянути регуляторні моделі контролю за забороненими наркотиками і визнати це наступним логічним кроком реформування наркополітики, яке слідуватиме декриміналізації.

Детальніше:

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...