RSSВерсія для друку
Реалізація права на отримання дозволу на носіння зброї
23.03.2022

Запитання: Чи здійснюється оплата за медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами?

Відповідь:

Відповідно до п. 8 р. «Послуги, що надаються згідно з функціональними повноваженнями державними і комунальними закладами охорони здоров’я» Переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 №1138, послуга з медичного огляду для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами належать до платних. Проте на період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях ця послуга надається безоплатно.

 

Запитання: Якими є протипоказання за станом здоров’я для отримання дозволу на носіння зброї?

Відповідь:

Відповідно до Додатку 2 до Порядку видачі медичної довідки для отримання дозволу (ліцензії) на об'єкт дозвільної системи, затвердженого Наказом МОЗ України від 20.10.1999 №252 (зі змінами і доп.), до переліку медичних протипоказань для отримання дозволу на об’єкт дозвільної системи включено:

1. Наркологічні протипоказання (відповідно до наданого громадянином сертифіката про проходження обов'язкового профілактичного наркологічного огляду, ф. N 140-0 (облікова)).

2. Психіатричні протипоказання, а саме:

2.1. Громадянам, які страждають психічними захворюваннями й визнані недієздатними в порядку, встановленому чинним законодавством.

2.2. Громадянам, які страждають психічними захворюваннями й скоїли суспільно небезпечні вчинки.

2.3. Громадянам, що за психічним станом схильні до агресії або аутоагресії.

2.4. Громадянам, які страждають захворюваннями або перебувають у такому стані, що супроводжуються недоумством.

2.5. Хворим на епілепсію чи інші психічні захворювання, що супроводжуються епілептиформними нападами або їх еквівалентами.

2.6. Громадянам із соматично обумовленими порушеннями психіки.

3. Важкі форми цукрового діабету, що супроводжуються коматозними станами.

4. Граничні стани, що проявляються у вигляді астено-невротичного синдрому, істерії, а також стани після перенесених захворювань нервової системи, що супроводжуються помірними парезами, паралічами, порушеннями координації рухів.

5. Порушення функцій вестибулярного апарату, в тому числі хвороба Меньєра.

6. Гострота зору з корекцією нижче 0,08 на кращому оці.

7. Стійка сльозотеча, яка не піддається лікуванню.

8. Обмеження поля зору більше ніж на 20 град. у будь-якому меридіані, центральна скотома (абсолютна чи відносна).

 

Відповідь підготувала: Ірина Сенюта, д.ю.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права ЛНМУ імені Данила Галицького, президент ГО «Фундація медичного права та біоетики України»