RSSВерсія для друку
Права і обов’язки пацієнта у сфері профілактики хвороб
01.02.2019

Нещодавно ми повідомляли, що МОЗ України розпочинає інформаційну кампанію «Пацієнт має право». Право на медичні профілактичні заходи є одним із основних прав пацієнтів, гарантованих законодавчо. Це означає, що держава зобов’язується створювати такі умови, щоб захистити своїх громадян від хвороб. Разом з цим слід зазначити, що, окрім прав, у громадян України є й певні обов’язки у сфері охорони здоров’я. Тож  розповідаємо детально, як це працює в Україні.

Що таке профілактика і чому це не лише право, а й обов’язок кожного

Варто наголосити, що профілактика включає не тільки пропагування здорового способу життя, але й вивчення ризикованої поведінки, попередження розвитку психічних, неврологічних розладів, вакцинацію, скринінги з приводу певних захворювань, обстеження і вчасне виявлення хвороб, запобігання епідеміям, залежностям і багато іншого.

Популяризація здорового способу життя

МОЗ України  змінює систему, популяризує здоровий спосіб життя та відбудовує систему, спрямовану на захист, охорону здоров’я, яка є одним із головних пріоритетів держави. Завдяки великій трансформації системи охорони здоров’я, яку зараз впроваджує команда МОЗ України, саме профілактика і рання діагностика стають ключовими в цій сфері.

Нинішній курс передбачає орієнтацію не на хвороби, а на здоров’я кожного конкретного пацієнта.

Водночас проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення – це не лише право, а й обов’язок кожного пацієнта, який закріплений Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». У ст. 10 цього закону – «Обов’язки громадян у сфері охорони здоров’я» — зазначається:

Громадяни України зобов’язані:

  • піклуватися про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян;
  • у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення;
  • вживати передбачених Законом України «Про екстрену медичну допомогу»заходів для забезпечення надання екстреної медичної допомоги іншим особам, які знаходяться у невідкладному стані;
  • виконувати інші обов’язки, передбачені законодавством про охорону здоров’я.

Адже це – персональний захист і безпека для оточуючих.

Які профілактичні послуги можна отримати у лікаря первинної ланки

МОЗ України зазначає, що медичні профілактичні послуги кожен українець може отримати у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Зі своїм лікарем можна проконсультуватися з приводу будь-якого питання, пов’язаного зі здоров’ям. Наприклад, пацієнт  може обговорити зі своїм лікарем кроки для профілактики хвороб серця, оптимальні фізичні вправи, порадитися, як позбутися куріння чи налагодити режим сну.

Лікар вчасно виявить ризики для здоров’я, допоможе відкоригувати спосіб життя, а за потреби — направить на аналізи, до вузькопрофільних спеціалістів чи призначить відповідне лікування.

Крім того, «Порядок надання первинної медичної допомоги», затверджений наказом  МОЗ України від  19.03.2018 р. № 504, передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику 7 захворювань.

Джерело...