RSSВерсія для друку
НСЗУ підтримує інформаційну кампанію з вакцинації МОЗ України
16.08.2019

Національна служба здоров’я України долучилася до інформаційної кампанії МОЗ України. Відтепер гаряча лінія НСЗУ фіксуватиме скарги громадян, якщо вони стосуватимуться вакцинації, та повідомлятиме місцеві Департаменти охорони здоров’я і Міністерство охорони здоров’я України.

Держава гарантує кожному пацієнту безкоштовну вакцинацію на первинній ланці медицини. Наразі в Україні наявні всі вакцини від 10 інфекційних хвороб за Календарем щеплень. Це вакцини від гепатиту В, туберкульозу, кору, епідпаротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. 

В умовах низького рівня охоплення вакцинацією від дифтерії (69% серед дітей, дорослих ще менше) є високий ризик виникнення спалаху. Підвищення рівня охоплення вакцинації та створення колективного імунітету можуть врятувати мільйони життів. 

Саме тому дуже важливо, щоб кожен пацієнт мав можливість реалізувати своє право на безкоштовне щеплення. Лікар не може відмовити у вакцинації. Лікар не має права зробити щеплення лише за наявності серйозних медичних протипоказань. 

Щеплення не роблять, якщо:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С (відповідно до настанов ВООЗ) .
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини.
  • Імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі.
  • При вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси. 
  • Щеплення КПК не проводять також якщо були тяжкі алергічні реакції на аміноглікозиди. А якщо вводилися препарати крові, то відтерміновують. 
  • БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,0 кг або має дефекти системи фагоцитозу, тяжкі порушення в системі імунітету. 
  • ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогамаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини (за винятком вагітності).

Якщо пацієнт не отримав від свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра належної підтримки щодо вакцинації за Календарем щеплень, або надолуження тих щеплень, які були з різних причин пропущені, він може звернутись на гарячу лінію 1677 та повідомити про це Національну службу здоров'я України. 

Якщо у закладі, до якого ви звернулись, немає безоплатних щеплень, гарантованих державою, також звертайтесь і повідомляйте про це. Всі звернення громадян, яким відмовлено у вакцинації, будуть передаватись до Міністерства охорони здоров'я для аналізу та прийняття рішень щодо проведення роботи з відповідними медичними закладами, обласними департаментами охорони здоров'я та лікарями.

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що ніхто не може перешкоджати вашому праву на отримання медичної допомоги, вакцинації у тому числі. 

Довідково: Переглянути список вакцин, які закуповує держава, і перевірити залишок вакцин у вашому регіоні можна у таблиці на сайті МОЗ України.

Усі вакцини, які зареєстровані в Україні, є безпечними і відповідають стандартам якісної практики виробництва. Будь-яка вакцина перед тим, як вперше отримати реєстраційне посвідчення, проходить багатоетапні дореєстраційні дослідження щодо імуногенності, безпеки, ефективності. 

Дорослі безвідносно до віку можуть отримати безкоштовне щеплення від дифтерії та правця. А безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку, які контактували з хворими, не хворіли на кір та не мають підтверджених даних про щеплення у медичній карті чи за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору. Медики, освітяни та військові також можуть вакцинуватися безкоштовно, тому що вони входять до групи ризику.