RSSВерсія для друку
МОЗ та Асоціація міст України домовились синхронізувати свої дії в питаннях реформ
25.11.2016

Міністерство охорони здоров’я та представники Асоціації міст України домовились синхронізувати свої зусилля в реалізації медичної реформи та реформи децентралізації. Про це йшлося під час Форуму місцевого самоврядування, що відбувся в Івано-Франківську.

Як розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, відсутність діалогу у впровадженні згаданих реформ викликало багато нарікань в громадах. «Для нас дуже важливо синхронізувати нашу реформу з реформою децентралізації, щоб вони підсилювали одна одну. Під час форуму відбулась ефективна розмова з мерами міст та головами об’єднаних територіальних громад. Головне завдання на сьогодні – чітко розмежувати ролі всіх учасників процесу, оскільки мішанина функцій призводить до фінансових та організаційних претензій», - зазначив Павло Ковтонюк.

В результаті медичної реформи, яка стартує у 2017 році, ролі в системі охорони здоров'я будуть розподілені максимально чітко: держава - страхує, лікар - лікує, громада - господарює.

Під час обговорення реформи первинної ланки мери міст та голови ОТГ найбільше цікавились: як вирішити проблеми надлишкових площ великих поліклінік, що робити з амбулаторіями, аби забезпечити якісний доступ пацієнтів, як створити гідні умови для лікаря, щоб він захотів працювати в тій чи іншій громаді.

«Медична інфраструктура – це відповідальність місцевих громад. Ми надаємо пацієнту право обирати лікаря, лікарю - свободу у виборі організаційно-правової форми діяльності і місця роботи, а місцева влада нестиме всю повноту відповідальності за те, аби і лікар, і пацієнт мали гідні умови для роботи і лікування», - підкреслив заступник міністра.

Детальніше…

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...