RSSВерсія для друку
МОЗ продовжує посилені заходи з вакцинації проти кору до кінця січня 2018
12.12.2017

У Києві пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Відповідь на спалах кору в Україні»

В Україні триває спалах кору. Попри посилену імунізацію проти цього захворювання, охопити вакцинацією вдалося лише 50% дітей від запланованих за період вересень- листопад цього року. В країні досі реєструються нові випадки кору, у тому числі серед дорослих. Тому посилена вакцинація продовжиться до кінця січня 2018 року.

КІР В УКРАЇНІ: СТАТИСТИКА

На 1 листопада в Україні на кір захворіла 2381 людина. Це у 70 разів більше, ніж минулого року. Здебільшого хворіють діти, проте реєструється багато випадків захворювання серед дорослих. Двоє дітей в Одеській області померли від ускладнень.

Найвищі показники захворювання у західних регіонах та Одеській області, що поступово поширюються на інші регіони. За 10 місяців 2017-го в Івано-Франківській області захворіли 877 людей, у Закарпатській – 265, Львівській – 61, Тернопільській – 96, Одеській 767. В інших регіонах реєструвались поодинокі випадки, окрім Луганської. У Києві зафіксували 53 випадки кору , для порівняння минулого року за цей період захворіли лише двоє.

З усього числа людей, які захворіли на кір, 1804 – це діти до 17 років. Найуразливіші вікові групи дітей - до 1 року, 1-4 років та 5-9 років.

ГОЛОВНА ПРИЧИНА СПАЛАХІВ КОРУ — НИЗЬКИЙ РІВЕНЬ ОХОПЛЕННЯ ВАКЦИНАЦІЄЮ

Більшість захворілих – понад 86% – це люди, які не були повністю захищені щепленням (двома дозами вакцини проти кору, краснухи і паротиту КПК)

Спалах кору в Україні, на жаль, не є неочікуваним. За спільною оцінкою ВООЗ та ЮНІСЕФ у 2016-му році, Україна була на другому місці серед країн з найнижчим охопленням імунізацією у світі. Мета цієї конференції – об’єднати усіх залучених на різних рівнях і почути відгук фахівців про роботу на місцях за останні 3 місяці. Це дасть змогу разом визначити керівні та адміністративні перепони для збільшення охоплення вакцинацією і запропонувати наступні кроки для подолання спалаху кору в Україні», - сказала Лаура Білл, заступниця голови представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

На заваді посиленим заходам з імунізації став і високий випадок відмов (7,4% - понад 56 тис. дітей), і високий відсоток протипоказів, низький відсоток охоплення посиленими заходами з імунізації дітей старшого віку, а в окремих регіонах відсутність достатньої кількості вакцин при тому, що в Україні наявна достатня кількість вакцини КПК, що вказує на проблему з перерозподілом на місцях. При цьому діти, які не отримали жодної дози КПК, вакцинуються значно пізніше, ніж необхідно. Найменшого прогресу заходи з посиленої імунізації досягли в областях, де реєструється найбільше випадків кору: Тернопільській, Одеській, Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській.

Джерело