RSSВерсія для друку
Лікарі зі Львова стажувалися в Канаді
18.12.2017

У міській дитячій клінічній лікарні Львова запевнили, що медики, які, пройшли стажування в Торонто, уже діляться зі своїми колегами навиками та знаннями, здобутими у клініці «SickKids».

У прес-службі Львівської міськради повідомили сьогодні, 18 грудня: «Уже п’ятий рік поспіль триває співпраця між міською дитячою клінічною лікарнею Львова та лікарнею «SickKids» у Торонто. Цієї осені у канадській клініці здобували новий досвід лікар-невролог Оксана Лозицька та дитячий анестезіолог Катерина Свідняк».
«Як розповіли у міській дитячій клінічній лікарні, лікар-невролог Оксана Лозицька стажувалася чотири тижні у неврологічному відділенні під керівництвом лікаря Крістіни Го, яка під час відвідин міської дитячої лікарні у жовтні 2017 року впродовж тижня консультувала пацієнтів із судомами при епілепсії та вадами центральної нервової системи. Під час стажування лікар-невролог брала участь у щоденній роботі клініки епілепсії, і щотижня відвідувала конференції, під час яких обговорювали складні клінічні випадки, а провідні спеціаліст з поза меж клініки – читали лекції», – поінформували також у міськраді.
«Одночасно під керівництвом лікаря Крістофера Томлінсона у відділенні інтенсивної терапії новонароджених клініки «SickKids» стажувалася лікар-анестезіолог дитячої лікарні Катерина Свідняк. Співпраця у сфері неонатології тільки розпочалася, і лікар брала участь у щоденній роботі відділення інтенсивної терапії новонароджених. Щотижня у відділенні обговорювали клінічні випадки з радіологами, нейрорадіологами, хірургами, а один раз в тиждень відбувалися клінічні конференції. Також лікар-анестезіолог детальніше вивчила аспекти застосування лікувальної гіпертермії, апарат для проведення якої міській дитячій лікарні у червні цього року подарувала компанія Soft Server та Благодійний фонд «Відкриті очі», – розповіли також у міськраді.
«Лікарі, які пройшли стажування, уже діляться зі своїми колегами навиками та знаннями, здобутими у клініці «SickKids» у Торонто. Незабаром запланований візит доктора неонатолога Крістофера Томлінсона, під час якого у відділенні інтенсивної терапії новонароджених нашої установи триватиме спільна робота із консультуванням пацієнтів, а також запланований курс лекцій для лікарів міста Львова. Сподіваємось на розвиток співпраці не лише у сфері неонатології чи неврології, але й у інших педіатричних спеціальностях», – запевнили у міській дитячій клінічній лікарні Львова.
«Під час стажування львівських лікарів у Канаді, з візитом у клініці SickKids перебувала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, і вона зустрілась з українськими лікарями. Головою проекту співпраці МДКЛ та «SickKids» є професор Джеймс Т. Рутка; донором та партнером співпраці є лікарня SickKids Foundation, Канадський благодійний фонд «Дітям Чорнобиля в Україні» та громада українців в Канаді. Координатором проекту від благодійного фонду є Мирослава Ромах – доктор медичних наук, професор, психіатр», – розповіли також у міськраді.
«У рамках співпраці у 2013 році на базі МДКЛ провели перший міжнародний майстер-клас з нейрохірургії з теоретичною та практичною частинами. У 2014 році дитячій лікарні було подаровано сучасний набір нейроендоскопічного обладнання фірми «KarlStorz» для виконання малоінвазивних операцій на мозку (вартість – 86 тисяч доларів)», – поінформували також у міськраді.
«За час співпраці канадські лікарі спільно з лікарями-нейрохірургами МДКЛ провели дев’ять операційних втручань з надскладною нейрохірургічною патологією, які до цього часу в Західній Україні не проводились. Також у рамках співпраці лікарі дитячої лікарні проходять стажування в «Sick Kids Hospital». Окрім того, влітку 2017 року міській дитячій лікарні Львова в рамках співпраці «SickKids Hospital», канадські меценати передали низку спеціалізованого обладнання для операційної нейрохірургічного відділення, загальною вартістю 10,8 млн. гривень», – повідомили також у прес-службі Львівської міськради.

Джерело