RSSВерсія для друку
«Біологічні загрози», або Як Україна демонструвала у США свої напрацювання з епіднагляду
12.02.2019

29–31 січня 2019 р. у Сполучених Штатах Америки (США) відбулася міжнародна зустріч мікробіологів. Протягом заходу фахівці Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України презентували результати своїх досліджень з нагляду за актуальними інфекційними хворобами. Ці види досліджень ЦГЗ виконує із залученням науковців провідних установ світу — Університету штату Теннессі та Університету штату Флорида.

«Зусиллями Всесвітньої організації охорони здоров’я у 1980 р. вдалося ліквідувати одне з найбільш небезпечних інфекційних захворювань — натуральну віспу. Проте вже наприкінці ХХ ст. виявлено близько 30 нових хвороб: гарячки Ласса, Ебола, Марбург, Західного Нілу, тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS), гарячки денге, Чікунгунья, Сіндбіс, Узуту та ін. Враховуючи географічне розташування України, де перехрещуються міграційні шляхи з Азії та Африки до Європи, а також міграції перелітних птахів, МОЗ України та ЦГЗ приділяють велику увагу боротьбі з поширенням інфекційних недуг», — наголосила Ірина Демчишина, завідувач вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ, яка репрезентувала на зустрічі результати українських досліджень.

За її словами, участь у зазначеній конференції відкрила можливості для обміну досвідом та поліпшення співпраці з експертами багатьох держав, включно з країнами пострадянського простору (Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан та ін.), щодо зменшення біологічної загрози, дослідження особливо небезпечних патогенів, розробки матеріалів і основних планів дій у цій сфері.

Результати співпраці Агентства зі зменшення загрози Міністерства оборони США та ЦГЗ у рамках виконання завдань Програми залучення до спільної біологічної діяльності шляхом впровадження в Україні проекту UP-8 «Розповсюдження вірусу Крим-Конго геморагічної гарячки (вірус ККГГ) і хантавірусів в Україні та потенційна потреба диференційної діагностики пацієнтів з підозрою на лептоспіроз» було презентовано у вигляді плаката «Cocirculation of two Orthohantavirus species in Northwestern Ukraine» («Коциркуляція двох видів ортохантавірусів у північно-західному регіоні України»).

Зустріч відбувалася в Арлінгтоні у рамках конференції Американського товариства мікробіології (2019 ASM Biothreats) під назвою «Біологічні загрози». Цього року на форумі ASM основну увагу було приділено останнім результатам дослідження патогенів, зменшенню біологічної загрози і розробці стратегії протистояння загрозам.

 

 

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...
нічого не знайдено