RSSВерсія для друку
Гроші на професійний розвиток підуть за лікарями: Уряд ухвалив зміни до положення про систему безперервного професійного розвитку
21.08.2019

21 серпня Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Положення про систему безперервного професійного розвитку лікарів. Це дозволить затвердити вимоги до заходів БПР, створити агенцію, що контролюватиме якість надання освітніх  послуг для медиків, а також запустити новий принцип фінансування, коли гроші на професійний розвиток підуть за лікарями.  

У новій редакції Положення про БПР передбачає створення агенції з питань безперервного професійного розвитку. Ця агенція контролюватиме якість роботи провайдерів освітніх послуг за чіткими параметрами, затвердженими МОЗ України. Лікарі отримають доступ до переліку заходів таких перевірених провайдерів,  а держава - інструмент контролю якості демонополізованого ринку професійного вдосконалення медиків. Конкурентне середовище сприятиме розвиткові провайдерів, підтримці культури доброчесності та дотриманню високих стандартів, адже порушення вимог до освітніх компонентів заходу чи наявність комерційних зловживань призводитиме до виключення провайдерів з реєстру.

Зміняться принципи фінансування професійного розвитку лікарів. Зараз йдеться фактично про утримання закладів та факультетів післядипломної освіти. За новими правилами “гроші підуть за лікарями” - на ті освітні заходи, які цікавлять конктретних лікарів та покращують конкретну лікарську практику. Коли розпочнеться реалізація цього компоненту - повідомимо додатково.

Постанова КМУ «Про внесення змін до переліку позашкільних навчальних закладів та заходів з позашкільної роботи з дітьми, а також закладів та заходів у галузі освіти, що забезпечують виконання загальнодержавних функцій, видатки на які здійснюються з державного бюджету та Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я» з’явиться на сайті Уряду найближчим часом. 

Докладно про БПР: https://moz.gov.ua/bezperervnij-profesijnij-rozvitok