RSSВерсія для друку
Фінансування медичних закладів НАМН України буде змінено
23.05.2019

Заклади охорони здоров’я Національної академії медичних наук (НАМН) України повинні перейти на модель оплати послуг. Для цього вони мають реорганізуватися та укласти договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).
Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк взяв участь у загальних зборах НАМН України, що відбулися 21 травня 2019 р.
«Ми створюємо єдиний медичний простір — це означає, що пацієнт вільно обирає заклад охорони здоров’я, де хоче лікуватися, а НСЗУ заплатить гроші медичним закладам, які надали послуги. Ці зміни в системі охорони здоров’я закріплені в Законі України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». І заклади НАМН України не повинні бути поза позитивними змінами, які відбуваються», — зазначив П. Ковтонюк під час виступу.
Також П. Ковтонюк наголосив на основних принципах змін у фінансуванні закладів НАМН України:

  • Медичним закладам НАМН України, як і всім закладам охорони здоров’я нашої держави, необхідно перейти на модель оплати послуг замість бюджету на утримання. Для цього цим закладам потрібно укласти договори з НСЗУ, щоби почати отримувати гроші за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».
  • З метою переходу на нову модель фінансування заклади НАМН України повинні провести реорганізацію.
  • Перехід на нове фінансування буде поступовим, як і для всіх закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу.
  • Науковий бюджет буде відокремлений від оплат за медичні послуги.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України почало процес реорганізації відомчої медицини. Перш за все будуть реорганізовані заклади, що належать МОЗ України — Центр дитячої кардіології та кардіохірургії, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит», Національний інститут раку та Інститут серця МОЗ України.

Джерело-https://www.umj.com.ua/article/157344/finansuvannya-medichnih-zakladiv-namn-ukrayini-bude-zmineno