RSSВерсія для друку
Електронний рецепт за програмою «Доступні ліки»: розширена інструкція для лікарів
04.03.2019

з 1 квітня 2019 р. програму «Доступні ліки» почне адмініструвати Національна служба здоров’я України (НСЗУ). З цього часурецепти за програмою лікарі зможуть виписувати виключно в електронній системі охорони здоров’я.

МОЗ України розробило інструкцію для лікарів первинної ланки, яку ми пропонуємо до уваги читачів.

Оформлення рецепта

Оформлювати рецепти за програмою лікарі будуть в електронній системі охорони здоров’я за допомогою медичної інформаційної системи, яка встановлена у медзакладі. Для цього в ній повинен бути відповідний модуль.

Наразі за електронним рецептом відпускатимуться препарати за програмою «Доступні ліки». Виписати їх може лікар первинної ланки — сімейний лікар, терапевт, педіатр — для пацієнта, який підписав із ним декларацію. Під час візиту пацієнта лікар відкриває карту пацієнта у своїй медичній інформаційній системі і розпочинає або продовжує медичний епізод. Далі лікар має виконати такі кроки:

  1. У відповідному розділі вибрати «Виписати рецепт».
  2. Заповнити відповідні поля:
  • міжнародна непатентована назва ліків або торгова назва (у випадках, передбачених наказом МОЗ України № 360);
  • джерело фінансування (обрати зі списку програму реімбурсації «Доступні ліки»);
  • активні фармацевтичні інгредієнти;
  • лікарська форма;
  • кількість доз;
  • спосіб застосування ліків.

Ідентифікація пацієнта

  1. Під час виписування електронного рецепта лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації, є актуальним і належить пацієнту. У системі відображаються код мобільного оператора і останні цифри номера телефону.
  2. Якщо зазначений у системі номер мобільного телефону для автентифікації не актуальний/не належить пацієнту/пацієнт не має до нього доступу, електронний рецепт не може бути виписаний.

Детальніше...