RSSВерсія для друку
Чи можна підписати декларацію із лікарем приватної клініки?
03.04.2019

Можна. Головне, щоб ця клініка мала договір із НСЗУ. Єдиний нюанс із ними – уважно читати договір.

Загальне правило для приватних клінік: вони, як і комунальні клініки, мають договір із Національною службою здоров’я, де описано, який набір послуг вони надають безоплатно. Набір послуг зафіксований, і за контрактом з НСЗУ має надаватися скрізь однако і в повному обсязі. У рамках цього переліку – нічого платного бути не може. Приватні клініки можуть платно надавати інші послуги, які не входять у пакет первинної медичної допомоги, оплачений НСЗУ. Але це потрібно пояснити пацієнту,
– розповів заступник міністра охорони здоров'я України Ковтонюк.

Ще один нюанс, на який варто зважати у приватних клініках – наявність вакцин для вакцинації. Історично вакцини не розподілялися у приватні медзаклади. "Зараз ми інтегруємо приватні заклади у систему, щоб людина могла вибирати, де хоче отримувати медичні послуги, звертатися до приватних медзакладів і не платити за це. Ми почали змінювати правове поле; постановою Кабміну зобов’язали розподіляти вакцини і на приватні заклади, вжили принцип — "вакцина йде за дитиною", а не за медзакладом. Це стосується не лише закладів первинної медичної допомоги, а і пологових будинків, де у перші ж години життя діткам треба давати вакцину БЦЖ від туберкульозу. Але виконання цієї постанови поки залишає бажати кращого", – сказав заступник міністра.

У МОЗ визнають цю проблему: багато приватних медзакладів не можуть отримати вакцини. Але запевняють: міністерство працює над її вирішенням. "Зараз ми майже завершили роботу над чітким порядком розподілу і отримання цих вакцин, щоб на це не впливав більше людський фактор, і щоб у всіх приватних закладах та лікарів, які займаються приватною практикою, були вакцини. Скоро проблема буде вирішена", – додав  заступник міністра охорони здоров'я України Ковтонюк.

За його словами, коли українці стикаються із тим, що десь вакцин немає – потрібно звертатись на телефон контакт-центру Національної служби здоров’я — 1677. Туди потрібно дзвонити і повідомляти, бо це, фактично, є невиконанням договору із НСЗУ. "Не для того, щоб покарати заклад, а для того, щоб НСЗУ і МОЗ розуміли ситуацію і могли вирішити проблему. Деякі приватні заклади налагодили співпрацю з комунальними закладами первинної медичної допомоги, куди їх пацієнти можуть піти і отримати вакцину, поки вони ще розподіляються за територіальним принципом. Але це – тимчасове рішення", – сказав заступник міністра.

Джерело-https://24tv.ua/health/skilki_ukrayintsiv_vzhe_pidpisali_deklaratsiyu_z_likarem_i_shho_robiti_tim_hto_tsogo_ne_zrobiv_n1131494