RSSВерсія для друку
24 квітня – Всеукраїнський день діагностики меланоми
24.04.2015

Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин шкіри, яка вже протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті.

В Україні щорічно реєструється біля 1000 нових випадків захворювання на меланому. Так, серед найбільших промислових областей (Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Харківська Луганська) першість по кількості пацієнтів з діагнозом «меланома» посідає Донецька – біля 100 випадків на рік.

Летальність від меланоми в Україні сягає до 95 % (для порівняння в Європі – 5%), що пов’язано не з відсутністю методів лікування, а з несвоєчасною діагностикою. Успіх в лікуванні цього грізного захворювання, залежить, в першу чергу, від своєчасного звернення до лікаря і встановлення діагнозу на ранніх стадіях захворювання.

На жаль, знають про небезпеку меланоми не так багато – в Києві кожен 5 (19%), в регіонах кожен 10 (10%), в гендерному аспекті – 30% чоловіків, або кожен третій, і 70 % жінок – 2/3 від загального числа інформованих.

Виправити ситуацію можуть профілактичні огляди та інформаційна кампанія спрямована на обізнаність населення про фактори та ризики захворювання. Традиційно в оглядах беруть участь лікарі-дерматовенерологи, лікарі-онкологи як державних, так і приватних клінік у всіх регіонах України.

Деталніше: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20150424_b.html