07.07.2015

В Україні стартує проект з безкоштовного обстеження пацієнток, хворих на рак яєчників, на виявлення у них мутацій в генах BRCA ½

7 липня в Національному інституті раку відбулася прес-конференція з нагоди старту всеукраїнського проекту з обстеження пацієнток, хворих на рак яєчників, на виявлення у них мутацій в генах BRCA ½.

У прес-конференції взяли участь Олександра Павленко, Перший заступник Міністра охорони здоров'я України; Олена Колесник, директор Національного інституту раку, д.м.н.; Валентин Свінціцький, онкогінеколог, д.м.н.; Наталя Храновська, завідувачка лабораторії молекулярно-генетичної діагностики Національного інституту раку, к.м.н.; Ніна Кучеренко, пацієнтка, Ірина Панаріна, голова представництва компанії «АстраЗенека» в Україні.

Три провідні українські лабораторії - Референс-центр з молекулярної діагностики МОЗ України, лабораторія молекулярно-генетичної діагностики Національного інституту раку та лабораторія при Науковому центрі радіаційної медицини АМН України - прийняли рішення надати можливість усім пацієнткам з раком яєчників безкоштовно обстежитися на виявлення у них мутацій в генах BRCA ½, здати аналіз буде можливо по всій території України. Науковими дослідженнями доведено, що саме мутації в цих генах пов’язані з ризиком виникнення раку яєчників. У більшості розвинених країн тест на визначення мутацій внесений у протоколи обстежень пацієнток з Раком яєчників.