RSSВерсія для друку
У Львові відбувся тренінг з медичного права для представників управлінь юстиції Львівської області
14.12.2012

 

 

 

 

З 13 до 14 грудня 2012 р. у м. Львів у приміщенні готелю «Соната» відбувся тренінг з медичного права: «Права людини у сфері охорони здоров'я». У заході взяли участь 28 очільників управлінь юстиції усіх районів Львівщини, а також міського та обласного управлінь юстиції.

Мета тренінгу: підвищення рівня теоретичних знань і вироблення практичних навиків начальників управлінь юстиції з проблематики прав людини й охорони здоров’я із висвітленням правового статусу суб’єктів медичних правовідносин і механізмів правореалізації і правозахисту.

Організаторами заходу виступили ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» (далі – Фундація), координатор коаліції у сфері охорони здоров’я проекту «Правова країна», Головне управління юстиції у Львівській області за підтримки Проекту USAID «Правова країна», з метою удосконалення доступу населення до безоплатної правової допомоги і зміцнення позицій Всеукраїнської коаліції з надання безоплатної правової допомоги.

Тренінг розпочався з привітальних слів співорганізаторів, а саме президента ВГО «Фундація медичного права і біоетики України» Ірини Сенюти та першого заступника начальника Головного управління юстиції Львівської області Богдана Юськіва.

Опісля перед учасників тренінгу виступив начальник Львівського міського управління юстиції Роман Мазур, який поділився досвідом та розповів про особливості надання безоплатної правової допомоги Львівським міським управлінням юстиції відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Зацікавлення учасників викликала сесія, присвячена законодавчому забезпеченню системи охорони здоров’я України, яку провела Ірина Сенюта. Тренер акцентувала увагу представників управлінь юстиції на ключових положеннях законодавства у сфері охорони здоров'я, не оминувши увагою і нормативні новинки у цій царині.

Учасникам було запропоновано участь у навчальній грі з питань законодавства України у сфері охорони здоров'я, яку провів стажер програми «Громадське здоров'я» Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду відкрите суспільство Дмитро Клапатий.

Організатори заходу надали учасникам необхідні джерельні ресурси для надання безоплатної правової допомоги громадянам у сфері охорони здоров'я. Так, представники управлінь юстиції отримали електронну версію практичного посібника «Права людини у сфері охорони здоров'я». Окрім цього, юрист Фундації Наталія Скрипець ознайомила учасників з національним веб-сайтом www.healthrights.org.ua, на якому розміщена концентрована інформація у сфері охорони здоров'я і прав людини, а саме нормативно-правові акти, консультації, випадки з практики, новини та заходи у цій сфері.

Правовий статус учасників медичних правовідносин представникам управлінь юстиції розкрили експерти коаліції у сфері охорони здоров'я проекту «Правова країна», а саме Ірина Сенюта – координатор коаліції, президент Фундації, та Михайло Бєлкін – член коаліції, генеральний директор юридичної фірми «Полакр».

Сесії супроводжувались використанням інтерактивних методик, спрямованих на краще опанування інформації учасниками. Тренінг завершився врученням сертифікатів кожному з учасників заходу та викристалізацією нових напрямів до співпраці.