RSSВерсія для друку
«Протидія ВІЛ в Україні: як зупинити передачу ВІЛ від матері до дитини»
22.07.2011

Вчора, 21 липня відбулася прес-конференція на тему: "Протидія ВІЛ в Україні: як зупинити передачу ВІЛ від матері до дитини".

В конференції взяли участь:                      

-      Зеленська Марина Володимирівна, начальник відділу протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань;

-      Чибисова Ірина Володимирівна, головний спеціаліст Департаменту охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України

-      Камінській Вячеслав Володимирович, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Акушерство та гінекологія»

-      Щербінська Алла Михайлівна, заступник директора «Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом» МОЗ України

-      Каракай Ірина Олександрівна, Директор представництва компанії Берінгер Інгельхайм в Україні

-      Євтушенко Костянтин Володимирович, Глава відділу маркетингу групи рецептурних препаратів представництва компанії Берінгер Інгельхайм в Україні  

У червні 2011 року Україна підтримала нову стратегію Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу «Прагнення до нуля», серед пріоритетів якої є недопущення до 2015 року нових випадків ВІЛ-інфекції серед дітей.

Вертикальна передача ВІЛ від матері до дитини, яка є основним шляхом ВІЛ-інфікування дітей в Україні, в більшості розвинених країн зведена до нуля. Сьогодні на вирішення зазначеної проблеми спрямована реалізація програми «Попередження передачі ВІЛ від матері до дитини», яка є складовою «Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009 – 2013 роки». В рамках програми проводиться безкоштовне тестування вагітних на наявність ВІЛ, безкоштовне забезпечення ВІЛ-позитивних вагітних жінок антиретровірусними препаратами для проведення курсу профілактики передачі ВІЛ та молочними сумішами для вигодовування новонароджених дітей. Кампанією Берінгер Інгельхайм у співробітництві з Міністерством охорони здоров’я впродовж 10 років реалізується програма «Донація Вірамуну» - антиретровірусного препарату для забезпечення профілактики ВІЛ у новонароджених.

 Починаючи з 1998 року про свій позитивний статус взнали 191965 осіб. Сьогодні на диспансерному обліку знаходиться ВІЛ-інфікованих 115 275 осіб. На даному етапі епідемія ВІЛ в Україні є концентрованою серед представників груп ризику (насамперед споживачів ін’єкційних наркотиків, працівників комерційного сексу). За результатами сероепідмоніторингу щодо поширення ВІЛ-інфекції серед вагітних у 2010 році, найбільш несприятлива ситуація спостерігається Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Кировоградській, Миколаївській, Одеській областях.

Державна політика в сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні реалізується шляхом виконання Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009 – 2013 роки.

Невід’ємною складовою зазначеної програми є програма попередження передачі ВІЛ від матері до дитини, яка фінансується виключно за рахунок державного бюджету. На п’ять років передбачений загальний обсяг фінансування заходів з профілактики передачі ВІЛ від матери до дитини складає 230 495 900 гривень. Причому необхідно відмітити щорічне 100% виділення передбачених коштів.

В рамках програми проводиться:

- двократне тестування вагітних на наявність ВІЛ;

- забезпечення ВІЛ-позитивних вагітних жінок антиретровірусними препаратами для проведення курсу профілактики передачі ВІЛ, у разі встановлення ВІЛ-позитивного статусу. Подвійне спостереження вагітності лікарем акушер-гінекологом спільно з лікарями служби СНІДу;

- лабораторний супровід (визначення кількості СД4 лімфоцитів та вірусного навантаження) для контролю ефективності профілактичного курсу лікування та прийняття рішення щодо необхідності кесарського розтину,

- забезпечення пологових будинків швидкими тестами для проведення тестування на наявність ВІЛ вагітних жінок, які під час вагітності не перебували під наглядом лікаря жіночої консультації;

- забезпечення молочними сумішами для вигодовування новонароджених дітей.

Крім того проводиться рання ПЦР діагностика дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, з метою підтвердження або виключення діагнозу ВІЛ. Всі послуги для вагітних жінок та їх дітей є безкоштовними.

         Необхідно відмітити, ефективність зазначеної програми, так показник передачі ВІЛ від матері до дитини в Україні знизився з 27,8% у 2001 році до 6,2% у 2009 відповідно.

МОЗ постійно вживає заходи щодо удосконалення програми. З 2007 року в Україні введено три-терапію, що значно сприяє підвищенню її якості та результативності. В червні 2010 року МОЗ прийнято новий протокол антиретровірусної терапії ВІЛ-інфекції, які розроблено у відповідності до стандартів ВООЗ, адаптованих для України. Зазначений протокол затверджує сучасний підхід щодо прийняття рішення стосовно показань до проведення кесарського розтину у ВІЛ-інфікованої вагітної.

Однак, очікуваними результатами реалізації Програми у 2013 році є зниження показника передачі ВІЛ від матері до дитини до 2%. Більш амбітними є зобов’язання України, в рамках нової стратегії ЮНЕЙДС, до 2015% досягти 0 рівня зазначеного показника.

Для досягнення вказаних показників планується реалізація наступних заходів:

-         посилення роботи з наркозалежними жінками;

-         посилення роботи щодо планування сім’ї (вирішення питань контрацепції контрацепції) у родинах, яких торкнулася епідемія ВІЛ/СНІДу;

-         посилення гендерної складової програми попередження передачі ВІЛ від матері до дитини, шляхом концентрації зусиль саме на статевих партнерах ВІЛ-інфікованих жінок,

-         забезпечення можливості детекції резистентності ВІЛ до антиретровірусних препаратів до початку призначення профілактичного курсу із застосуванням антиретровірусних препаратів тощо

За останні десять років в Україні було народжено 30 300дітей від ВІЛ інфікованих жінок. Станом на 1 січня 2011 року під медичним спостереженням з підтвердженим діагнозом ВІЛ-інфекція перебуває 2621 дитина, хворі на СНІД 678 дітей. В стадії підтвердження діагнозу ВІЛ-інфекції - 6499.

У 2010 році було проведено 1 079 200 обстежень вагітних на наявність ВІЛ, отримано 3042 позитивних результатів. Необхідно відмітити, що в Україні 67% ВІЛ позитивних жінок вперше узнають про наявність ВІЛ саме під час вагітності або пологів. Звертає на себе увагу, що у 75% ВІЛ-інфікованих жінок вагітність закінчилися пологами, серед них у 27% пологи проведено шляхом операції кесарського розтину. Рівень охоплення профілактикою вертикальної трансмісії цільової групи склав біля 96%. ВІЛ-позитивними жінками було народжено 4049 дітей.

         Велике занепокоєння викликає зміна з 2008 року шляху передачі ВІЛ, так у 2010 році продовжувалося зростання (до 45%) частки осіб, які були інфіковані статевим шляхом, та зменшення питомої ваги інфікованих при введенні наркотичних речовин ін’єкційним шляхом – до 33,8%. Серед 110 тисяч ВІЛ- інфікованих 44% складають жінки переважно репродуктивного віку.

Таким чином, складність проблеми потребує об’єднання зусиль всіх ключових партнерів для забезпечення ефективності заходів протидії ВІЛ-інфекції в Україні, у тому числі досягнення встановлених індикаторів програми ПВТ.


 

www.stop-aids.gov.ua/index.php