28.11.2019

22 листопада 2019 р. відбувся міжнародний круглий стіл на тему

«Права дитини в «лоні» Конвенції ООН: міжнародні стандарти та національні гарантії у медичній та юридичній практиках», присвячений

30-річчю з Дня прийняття Конвенції ООН про права дитини

 Національна асоціація адвокатів України, Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики за підтримки Комітету з питань освіти Всесвітньої асоціації медичного права, кафедри медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Вищої школи адвокатури НААУ, ГО «Фундація медичного права та біоетики України» провели круглий стіл в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

Мета заходу: сприяти формуванню правової концепції охорони здоров’я, дружньої до дитини в Україні, окреслити роль Конвенції на міжнародній арені, висвітлити правове значення для формування національної політики щодо захисту прав дитини в сфері охорони здоров’я, обговорити міжнародні та українські нормативні підвалини регулювання окремих прав дитини, виробити пропозиції до удосконалення національного законодавства щодо дотримання прав дитини та з’ясувати особливості надання медичної допомоги дітям за законодавством України.

 20 листопада 1989 р. було прийнято Конвенцію ООН про права дитини, яка ратифікована Україною 27.02.1991 р. Конвенція отримала найбільш широке міжнародне визнання серед усіх міжнародних документів. Окрім того, цей рік ювілейний і для Женевської конвенції прав дитини (1924, 95 років), і для Декларації ООН прав дитини (1959, 60 років). Як зазначено в Декларації ООН, дитина внаслідок її фізичної і розумової незрілості потребує спеціальної охорони і піклування, зокрема належного правового захисту, до і після народження. Відтак, уся правова система повинна функціонувати на забезпечення прав дитини. Конвенція поєднує в одному документі весь спектр прав дітей від громадянських, політичних, економічних до соціальних і культурних. Право дитини на охорону здоров’я обіймає чільне місце з-поміж гарантованих конвенційних прав, а Конвенція загалом створює систему координат для формування національного концепту прав дитини.

 Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи з питань охорони здоров’я, «дружньої» до дитини, схвалені Комітетом міністрів Ради Європи на 112 зустрічі заступників Міністрів 21 вересня 2011 р., закладають підґрунтя для створення національної концепції охорони здоров’я, дружньої до дитини, та забезпечення належного правового фундаменту для такої в Україні.

 Знакова подія для міжнародного співтовариства – прийняття Конвенції ООН про права дитини – обговорена національними фахівцями спільно з представниками Всесвітньої асоціації медичного права та Європейської асоціації медичного права, а також органами державної влади.

 

Files:
Pres_reliz.pdf468 K