RSSВерсія для друку
Прес-анонс адвокаційної кампанії «Гепатит С: вимагаємо ефективного лікування!»
25.07.2016

Лише 10% хворих, які терміново потребують лікування від гепатиту С, зможуть отримати його за державні кошти! Важливо, аби лікування було ефективним: 1) щодо лікарських засобів (схеми без софосбувіру менш ефективні та в кілька разів дорожчі); 2) щодо кількісних показників (не більше 3 тисяч курсів лікування на рік з державного та місцевих бюджетів не створюють необхідного впливу на епідемію); 3) щодо усіх верств населення, включно з уразливими верствами (подекуди доступ до лікування уразливих верст через стигматизацію обмежений, а вони мають вагомий вплив на епідемію).

 

Альянс громадського здоров’я, ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», ЛОБФ «Медицина і право» спільно з Управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради, Департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, БФ «САЛЮС», Комісією з питань охорони здоров’я Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації проводить Всеукраїнську адвокаційну кампанію «Гепатит С: вимагаємо ефективного лікування», яка покликана донести до органів влади на національному та місцевому рівнях, а також ЗМІ, нагальну проблему щодо необхідності виділення бюджетних коштів на лікування вірусного гепатиту С (ВГС).

Акція відбудеться 28 липня 2016 р. біля пам’ятника Т.Г. Шевченку (м. Львів, просп. Свободи). У межах акції відбудеться: 1) прес-брифінг об 13.00 год. за участю Директора Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Богдана Чечотки та Начальника Управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимира Зуба; 2) безоплатне тестування за допомогою експрес-тестів з 12.00 до 17.00 год. у мобільній амбулаторії БФ «Салюс» (Іveco АА 5396 ОР); 3) консультування лікаря щодо діагностики та лікування гепатиту С; 4) розповсюдження спеціальних бланків для діагностики та інформаційних матеріалів.

На підтримку як глобальної компанії боротьби з вірусними гепатитами, так і національної, яка стартує наступного тижня в Україні, 19 липня 2016 р. було проведено флешмоб учасниками Міжнародної літньої школи «Права людини у сфері охорони здоров’я: навчання і викладання», яка проводиться Асоціацією шкіл громадського здоров’я в Європейському регіоні (ASPHER) спільно з кафедрою медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» та ЛОБФ «Медицина і право».

У Глобальній стратегії у сфері охорони здоров’я. Вірусний гепатит 2016 – 2021 рр., прийнятій ВООЗ на 69-й сесії 28 травня 2016 р., зазначено: «Необхідність глобальної стратегії у сфері охорони здоров’я, яка присвячена вірусному гепатиту, зумовлена широкомасштабним і складним характером пандемії гепатиту, а також зростаючим усвідомленням того, що вона є важким тягарем для здоров’я населення та існуючих можливостей для реагування. Сьогодні лише невелика кількість країн реалізували ці можливості, заходи які вживаються цими країнами, носять фрагментарний характер та є неадекватними. Настав час вжити злагоджені заходи реагування у сфері охорони здоров’я, надаючи пріоритетне значення ефективним заходам втручання з використанням підходів, які забезпечують високу якість послуг з дотриманням принципу справедливості».

Станом на жовтень 2015 р. у Львівській області на диспансерному спостереженні з діагнозом «Хронічний вірусний гепатит «С»» перебувало 1146 пацієнтів, з них потребувало лікування 560 хворих.

Під час акції представники влади зможуть дати відповіді на питання, пов’язані з чинними програми, які стосуються вірусних гепатитів на державному і місцевому рівнях, можливостями перегляду бюджету і виділення додаткових коштів на придбання курсів лікування, адже попередні дані державних закупівель свідчать, що лише незначна кількість хворих, які нагально потребують лікування, зможуть отримати його за публічні кошти.

Сьогодні у Львівській області ухвалено Рішення Львівської обласної ради від 16.02.2016 р. «Про затвердження Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2016 рік», в якій вперше виділено кошти на лікування хворих осіб з гепатитом В, С в межах напряму «Діагностика, лікування та реабілітація осіб, які постраждали внаслідок (під час) Революції Гідності та антитерористичної операції» в сумі 3 млн. 300 тис. грн.

Громадянське суспільство сподівається на співпрацю з органами влади та зацікавлені в ефективному використанні бюджетних коштів на подолання епідемії, адже ціною цього питання є людське життя. Ситуація з епідемією ВГС стає все загрозливішою і зрозуміло, що лише поєднання коштів державного і місцевого бюджетів зможуть сприяти лікуванню більшої кількості мешканців області.

 

 

 

___________________________________________________________

Глобальна стратегія у сфері охорони здоровя. Вірусний гепатит, 2016 – 2021 рр. ВООЗ (28 травня 2016 р.): «У світовому масштабі близько 240 млн. людей страждають на хронічний гепатит В, а 130 – 150 млн. людей хворіють гепатитом С. Якщо невідкладно не будуть вжиті широкомасштабні заходи реагування, кількість людей, які хворі на вірусний гепатит В, згідно існуючих прогнозів, у найближчі 40 – 50 років залишиться на такому ж високому рівні, при цьому у період з 2015 р. до 2030 року від цієї хвороби помруть близько 20 млн. людей. Кількість людей, хворих на гепатит С, сьогодні збільшується, незважаючи на існування ефективних методів лікування. Дії щодо посилення заходів реагування у світовому масштабі більше відкладати не слід».