RSSВерсія для друку
Представники організацій по боротьбі з туберкульозом та ВІЛ/СНІД в Україні зацікавлені у закупівлі ліків найвищої якості
18.07.2011

14 липня 2011 року відбулася зустріч представників Державної служби України з лікарських засобів, Міжнародної організації «Лікарі без кордонів» та зацікавлених осіб із впровадження Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» благодійного фонду «Розвиток України», що працює в нашій країні за фінансової підтримки Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Як повідомили організатори акції, в грудні 2010 року між Україною та Глобальним Фондом боротьби зі СНІДом було укладено Грантову угоду щодо реалізації програми «Зниження захворюваності на туберкульоз в Україні за рахунок розширення та покращення доступу до високоякісних послуг в з профілактики та лікування туберкульозу в Україні». Основним реципієнтом коштів Глобального Фонду на реалізацію Програми було визначено Благодійний фонд «Розвиток України». В рамках реалізації Програми запланована закупівля протитуберкульозних препаратів другого ряду для лікування туберкульозу з множинною медикаментозною стійкістю.

За правилами Глобального фонду та організації «Лікарі без кордонів», для боротьби з хворобами в будь-якій країні світу цими організаціями закуповуються виключно ліки, якість яких відповідає високим міжнародним стандартам якості.

Тобто ліки мають бути зареєстровані в Україні та відповідати міжнародним стандартам якості: виробництва цих ліків повинні мати GMP-сертифікати, вони мають бути прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я або рекомендовані незалежною Групою експертної оцінки, до складу якої входять зовнішні технічні експерти.

Всього за Програмою передбачено закупівлю 7 протитуберкульозних препаратів другого ряду – канаміцин, капреоміцин, левофлоксацин, моксіфлоксацин, ПАСК (PAS), стіонамід та циклосерін.

Метою зустрічі представників благодійних організацій з фахівцями Держлікслужби України була необхідність отримати з перших рук інформацію про українських виробників тих лікарських засобів, які використовуються для лікування хворих на туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Фахівці регуляторного органу надали вичерпну інформацію щодо вітчизняних підприємств, які мають сертифікати GMP й виробляють відповідні ліки та щодо національних дистриб’юторів, які займаються оптовим продажем відповідних лікарських засобів. Вони пообіцяли надати повну експертну підтримку реалізації Програми.

Представники Держлікслужби України побажали ініціаторам зустрічі успіху в їх важливій місії. У свою чергу, представники Програми висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю, яка спрямована на покращення стану хворих на туберкульоз та ВІЛ/СНІД в Україні.«Я сподіваюся, що наша співпраця допоможе посилити ефективність Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», та впровадити у подальшому відповідні профілактичні дії, що попередять розповсюдження цих страшних хвороб в нашій країні», – зауважила І.Демченко.

В зустрічі взяли участь представники проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні» фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією в Україні, Міжнародної організації «Лікарі без кордонів», Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

www.diklz.gov.ua/news/predstavniki-organizatsii-po-borotbi-z-tuberkulozom-ta-v-lsn-d-v-ukraini-zatsikavleni-u-zakupiv