RSSВерсія для друку
Представники аптечного бізнесу і громадських організацій обговорювали нові умови торгівлі лікарськими засобами
14.07.2011

В Держлікслужбі України відбулася нарада за участі представників Державної служби України з лікарських засобів, начальника Управління розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров'я МОЗ України Валерія Стеціва та представників роздрібної ланки аптечного бізнесу й громадських організацій.

В рамках наради пройшло обговорення проекту Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, який був оприлюднений на сайті МОЗ для публічного обговорення 24 червня 2011 року.

Головною метою прийняття нових Ліцензійних умов є удосконалення основного завдання фармацевтичної галузі України - забезпечення населення якісними лікарськими засобами, а також спрощення функціонування аптечного бізнесу.

Загалом обговорення пройшло в атмосфері прозорості та довіри. Учасники мали змогу відкрито висловити свої позиції, надати пропозиції до запропонованого нового проекту Ліцензійних умов. 

Проектом Ліцензійних умов, зокрема, передбачається припинення існування такого виду аптечного підрозділу, як "аптечний кіоск". Суб'єктам господарської діяльності буде надано один рік від моменту прийняття даного документу для того, аби привести роботу аптечних закладів у відповідність до нових Ліцензійних умов.

В той же час, прагнучи сприяти розвитку аптечної мережі в сільській місцевості, фахівці Держлікслужби України пропонують залишити такий вид аптечного закладу як "аптечний кіоск" у селах. Також з метою покращення забезпечення сільського населення лікарськими засобами пропонується дозволити зменшити загальну площу сільських аптек з 40 до 30 кв.м.

Окрім того, у сільській місцевості у разі відсутності аптеки (структурного підрозділу) роздрібна торгівля лікарськими засобами за переліком, встановленим наказом МОЗ України, може здійснюватися фельдшерськими, фельдшерсько-акушерськими пунктами, сільськими дільничними лікарнями, амбулаторіями, амбулаторіями загальної практики-сімейної медицини на підставі договорів, укладених із суб'єктом господарювання, що має відповідну ліцензію, за умови, що відпуск буде здійснюватися особою з медичною освітою.

Пропонується взагалі прибрати з вітрин торгівельних залів аптечних закладів рецептурні препарати та розділити розміщення у вітринах лікарських засобів і супутніх товарів. Окрім того, в аптеках планується заборонити будь-яку рекламу лікарських засобів.

Найбільш жваву дискусію викликало запропоноване для обговорення в проекті положення, яким регулюється діяльність фізичних осіб-підприємців щодо відкриття аптечних закладів. Також активне обговорення викликала пропозиція щодо накладання тимчасового мораторію на видачу нових ліцензій на роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

Під час тривалого обговорення учасники висловили багато цікавих та корисних ідей щодо удосконалення проекту Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Однак по деяким питанням фахівці аптечного бізнесу не дійшли між собою згоди.

Підсумовуючи зустріч, представники Держлікслужби України нагадали, що обговорення проекту триває. Надані пропозиції буде внесено у проект Ліцензійних умов для подальшого обговорення, адже документ ще потребує удосконалення та вивчення у широкому колі фахівців фармбізнесу, громадських організацій.

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20110713_3.html