RSSВерсія для друку
"Політика оподаткування тютюнових виробів в Україні: скільки життів може врятувати чергове підвищення акцизів на сигарети?"
22.02.2012

23 лютого Міжфракційна депутатська група «За майбутнє України без куріння» за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у співпраці з Регіональним центром «Життя» проведе круглий стіл на тему «Перспективи оподаткування тютюнових виробів в Україні».

Початок о 15:00 за адресою: готель Київ, вул. Грушевського 26/1, Панорамний Зал. 

За даними Третього Звіту ВООЗ щодо глобальної епідемії тютюнокуріння, оприлюдненого 2011 року,Україна залишила п’ятірку країн-курців в світі. Підвищення акцизів на тютюн в 2008-2010 роках довело ефективність у зменшенні поширеності тютюнокуріння. Експерти ВООЗ визнають, що Україна досягла значних успіхів в імплементації статті 6 РКБТ ВООЗ (Рамкової Конвенції із Боротьби проти Тютюну) стосовно цінових заходів скорочення споживання тютюну і рекомендують подальше підвищення акцизів, котре сприятиме і наповненню бюджету і закріпленню тенденції щодо зменшення поширеності тютюнокуріння. Для порівняння, 2008 році бюджет отримав від тютюнових акцизів 3,5 млрд. грн, у 2011 році – 15,3 млрд. гривень. 

В рамках візиту до України провідних експертів з штаб-квартири ВООЗ для проведення експертної оцінки стану та перспектив оподаткування тютюнових виробів в Україні, відбудеться круглий стіл, де провідні фахівці ВООЗ, економісти, представники Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, Державної податкової служби спільно з громадськістю підіб’ють підсумки акцизної політики в Україні та обговорять перспективи. 

Під час круглого столу журналісти матимуть можливість поспілкуватися із народними депутатами, фахівцями Міністерств фінансів та охорони здоров’я та експертами: 

Анне-Марія Перучич та Айда Юреклі, економісти штаб-квартири ВООЗ з оподаткування тютюнових виробів; 
Кіз де Йонкере, Представник ВООЗ в Україні, Глава Бюро ВООЗ в Україні; 
Наталія Король, спеціаліст з питань неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні; 
Євген Царьков, голова Міжфракційної депутатської групи «За майбутнє України без куріння», народний депутат України; 
Володимир Рябошлик, кандидат економічних наук, колишній заступник Міністра економіки; 
Костянтин Красовський, Завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України; 
Андрій Скіпальський, керівник національного проекту «Україна без тютюнового диму», голова правління Регіонального центру громадянського представництва «Життя»; 
Ганна Гопко, керівник відділу адвокації коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». 

 

Детальніша інформація за адресою:

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1783119