RSSВерсія для друку
"Політика оподаткування тютюнових виробів в Україні: скільки життів може врятувати чергове підвищення акцизів на сигарети?"
22.02.2012

23 лютого Міжфракційна депутатська група «За майбутнє України без куріння» за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у співпраці з Регіональним центром «Життя» проведе круглий стіл на тему «Перспективи оподаткування тютюнових виробів в Україні».

Початок о 15:00 за адресою: готель Київ, вул. Грушевського 26/1, Панорамний Зал. 

За даними Третього Звіту ВООЗ щодо глобальної епідемії тютюнокуріння, оприлюдненого 2011 року,Україна залишила п’ятірку країн-курців в світі. Підвищення акцизів на тютюн в 2008-2010 роках довело ефективність у зменшенні поширеності тютюнокуріння. Експерти ВООЗ визнають, що Україна досягла значних успіхів в імплементації статті 6 РКБТ ВООЗ (Рамкової Конвенції із Боротьби проти Тютюну) стосовно цінових заходів скорочення споживання тютюну і рекомендують подальше підвищення акцизів, котре сприятиме і наповненню бюджету і закріпленню тенденції щодо зменшення поширеності тютюнокуріння. Для порівняння, 2008 році бюджет отримав від тютюнових акцизів 3,5 млрд. грн, у 2011 році – 15,3 млрд. гривень. 

В рамках візиту до України провідних експертів з штаб-квартири ВООЗ для проведення експертної оцінки стану та перспектив оподаткування тютюнових виробів в Україні, відбудеться круглий стіл, де провідні фахівці ВООЗ, економісти, представники Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, Державної податкової служби спільно з громадськістю підіб’ють підсумки акцизної політики в Україні та обговорять перспективи. 

Під час круглого столу журналісти матимуть можливість поспілкуватися із народними депутатами, фахівцями Міністерств фінансів та охорони здоров’я та експертами: 

Анне-Марія Перучич та Айда Юреклі, економісти штаб-квартири ВООЗ з оподаткування тютюнових виробів; 
Кіз де Йонкере, Представник ВООЗ в Україні, Глава Бюро ВООЗ в Україні; 
Наталія Король, спеціаліст з питань неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні; 
Євген Царьков, голова Міжфракційної депутатської групи «За майбутнє України без куріння», народний депутат України; 
Володимир Рябошлик, кандидат економічних наук, колишній заступник Міністра економіки; 
Костянтин Красовський, Завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України; 
Андрій Скіпальський, керівник національного проекту «Україна без тютюнового диму», голова правління Регіонального центру громадянського представництва «Життя»; 
Ганна Гопко, керівник відділу адвокації коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». 

 

Детальніша інформація за адресою:

http://www.civicua.org/news/view.html?q=1783119

 

 

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...